Lekker zoet
Vandaag post ik een heerlijk zoet dessert voor jullie. Dus voor degenen met een sweet tooth, lees dan vooral verder. Baklava is een lekkernij die meestal als dessert wordt gegeten. Baklava wordt vooral verkocht in landen van de Balkan tot het Midden-Oosten. In België en Nederland wordt het geserveerd als dessert in Griekse en Turkse restaurants. Dus grote kans dat je het daar een keer gegeten hebt.
Dan weet je nog wel hoe machtig dit dessert is, dus snijd de baklava in kleine blokjes en serveer het bij sterke thee of koffie. Baklava bestaat namelijk uit laagjes filedeeg (lijkt op bladerdeeg, alleen dunner), gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of met honing.
Ik vulde deze baklava met dadels en walnoten en goot er na het bakken een mengsel van citroen en honing overheen. Probeer het maar eens en anders is het weer een goed excuus om jezelf te trakteren op een Grieks of Turks etentje buiten de deur.
- 12 vellen filodeeg, ontdooid
- 225 gram dadels zonder pit, fijngehakt
- 10 gram walnoten, fijngehakt
- Sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
- ½ tl kaneelpoeder
- 80 gram boter, gesmolten
- Sap van ½ citroen
- 175 ml vloeibare honing
- 1 el sesamzaad
- Verwarm de oven op 180 graden
- Kook het sinaasappelsap met de dadels op laag vuur 5 minuten totdat de dadels het vocht opgenomen hebben
- Roer er dan het kaneelpoeder, sinaasappelschil en walnoten door
- Vet een ovenschaal in met boter
- Leg daarop een vel filodeeg
- Bestrijk dit vel met boter
- Ga zo door tot je 8 vellen gebruikt hebt en dus 8 lagen hebt
- Smeer dan de helft van het dadelmengsel over het deeg
- Dek af met 2 vellen beboterd deeg
- Verdeel daar de andere helft van de vulling over en dek weer af met 2 vellen beboterd deeg
- Duw de randen naar binnen en strooi er de sesamzaadjes overheen
- Bak de bakkava in 30 minuten goudbruin
- Verlaag dan de ovenstand tot 150 graden
- Bak de baklava nogmaals 30 tot 40 minuten
- Breng 2 dl water met het citroensap en de honing aan de kook en laat tot de helft inkoken
- Laat in 20 minuten afkoelen en schenk het dan over de baklava
- Laat de baklava 1 uur afkoelen voordat je ‘m aansnijdt
Geef een reactie