Fika
In Zweden nemen ze thuis of op de werkvloer twee maal per dag ruimschoots de tijd voor een kop koffie met wat lekkers. Deze geniemomenten staan bekend als fika. Het is als het ware een ritueel waar bijna elke Zweed zich heilig aan houdt. Het is een moment om weer even op te laden en daarna met vernieuwde energie weer aan het werk te gaan.
Het woord fika zou in de negentiende eeuw zijn ontstaan en is afgeleid van kaffi, een vroege variant van het Zweedse woord voor koffie. Het fika ritueel bestaat standaard uit een grote mok koffie met daarbij allerlei lekkernijen zoals taartjes, cake en zoete broodjes. Patisserieën barsten rond fika tijd helemaal uit hun voegen, zo druk is het er dan.
Ik zeg, laten we deze goede gewoonte ook omarmen. Gewoon twee maal per dag jezelf verwennen met een kop koffie of thee en daarbij iets lekkers. Ik denk dat deze cake met hagelslag daar zeker geschikt voor is. Ik gebruik in dit recept melkchocolade, maar hey, als je daar niet van houdt dan kun je ook voor puur gaan. Of neem eens hagelslag met een smaakje. Experimenteer gerust en creëer je eigen Zweedse rustmomentje!
Wil je meer fika? Maak dan eens deze cake met snickers. Of liever iets gezonder? Dan zijn deze eierkoeken ideaal.
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 120 gram melkchocola hagelslag
- Verwarm de oven op 175 graden
- Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en kneed door elkaar
- Voeg een voor een de eieren toe en klop telkens goed door elkaar
- Voeg dan beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en kneed alles tot een mooi egaal beslag
- Bekleed een cakevorm met bakpapier
- Giet de helft van het beslag in de vorm
- Strooi 80 gram hagelslag over het beslag
- Giet dan de andere helft van het beslag over de hagelslag
- Strooi daar de overige 40 gram hagelslag over heen
- Zet 60 minuten in de oven
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen
- Snij in plakken
Geef een reactie