Niet altijd alles op rolletjes
Ik zal er niet om liegen. Ook in de keuken van Curls-Culinair loopt niet alles altijd op rolletjes. In tegendeel. Dan vergeet ik bijvoorbeeld een ingrediënt toe te voegen dat toch echt voor mijn neus staat. Maar ja, daar kom je natuurlijk pas achter als het gerecht al in de oven staat. Of ik ben wel heel kwistig met de knoflook geweest zodat de geur na het opeten van de dish nog net niet je poriën uitkomt. Bij deze chocolade/karamel koeken realiseerde ik me dat ik veel te veel boter had gebruikt.
Ik dacht nog optimistisch, ach, dat komt wel goed. Maar nee, de koek werd een zompige massa die ik ook nog eens uit mijn handen op de keukenvloer liet vallen. Ook van hogerhand hadden ze dus niet veel vertrouwen in dit baksel. Opnieuw dan maar. Poging twee lukte gelukkig wel goed. Voor de karamel koop je een blikje gezoete gecondenseerde melk van Friese Vlag. Drie uur onder water op zacht vuur laten koken en voilà, je hebt dikke stroperige karamel. Kun je overigens ook als broodbeleg gebruiken of op een pannenkoek. Enjoy!
Wil je meer bakken met chocola? Maak eens chocolate chip cookies of een chocoladetaart zonder bloem.
- 125 gram roomboter
- 50 gram suiker
- 175 gezeefde bloem
- 1 blik gezoete gecondenseerde melk (Friese Vlag)
- 100 gram walnoten
- 200 gram melkchocolade of pure chocolade
- Snuf zout
- Zet het blik gecondenseerde melk in een hoge pan en giet er zoveel water bij tot het blikje helemaal onder staat
- Breng aan de kook
- Zet het vuur dan laag en laat 3 uur lang zacht koken
- Check regelmatig of er genoeg water in de pan zit want het blikje moet onder water blijven staan
- Haal na drie uur het blikje uit het water en laat volledig afkoelen
- Verwarm de oven op 180 graden
- Doe de boter, suiker en bloem in een grote kom en meng met je vingertoppen tot een kruimelig deeg
- Bekleed een ovenschaal of ovenbestendige kom van 20x30 of 25x25 cm met bakpapier
- Schep het deeg in de vorm en druk goed aan met je handen zodat je een mooie compacte bodem hebt
- Zet 15 minuten in de oven
- Haal dan uit de oven en laat afkoelen
- Verdeel de karamel over de bodem en verkruimel de walnoten er over heen
- Bestrooi met een snuf zout
- Zet 30 minuten in de koelkast
- Smelt de chocolade au bain marie*
- Giet de chocola over de koek/karamel en strijk glad met een mes
- Zet opnieuw 30 minuten in de koelkast om op te stijven
- Snijd de koek dan in kleine vierkantjes
- * zet een kom op een pan met kokend water
- Zorg dat de kom het water niet raakt
- Smelt al roerende de chocolade in de kom
Geef een reactie