Heb je vijf minuten?
Creatief met kwark. Het zou zomaar een nieuwe kookcursus zijn in het wijkgebouw. Wijkgebouw ja. Ben je vast wel eens voorbij gefietst. Daar waar menig mens bijeen komt om samen creatief te zijn. Nu ben ik buiten de keuken verre van creatief en zul je mij niet tegenkomen bij een cursus houtsnijden, haken of glasblazen. Nee, ik maak liever leuke gerechten die ik aan jullie kan doorgeven. Dit snelle en gezonde tussendoortje ontstond spontaan toen een beker kwark de houdbaarheidsdatum naderde. Ik had echter geen zin om die hele beker als toetje op te eten dus daar moest iets op gevonden worden.
En opeens herinnerde ik me de kwarkbollen van de bakker op de markt. Moet toch na te maken zijn. Het was nog makkelijker dan ik dacht. In vijf minuten mik je alle ingrediënten, die je al vaak standaard in huis hebt, door elkaar. Bollen maken en hup, twintig minuten de oven in. Daarna heb je een snack voor de lekkere trek. Kies gewoon de kwark met een smaakje die je lekker vindt. Naturel kan natuurlijk ook. Zou ik er wel wat rozijnen of vanille extract bij doen. Zie, toch nog creatief. Nu nog leren breien…
Mocht je wat meer tijd hebben dan vijf minuten, waag je dan ook eens aan gevulde koeken of aan deze overheerlijke boterkoek.
- 250 gram vruchtenkwark naar keuze
- (Ik gebruikte perzik/abrikoos)
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 3 el vanillesuiker
- Handvol gehakte walnoten
- 1 el olijfolie
- Verwarm de oven op 180 graden
- Klop alle ingrediënten in een grote kom door elkaar tot kleverig beslag
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Vorm met natte handen 12 balletjes en leg deze op de bakplaat
- Zet 20 minuten in de oven
- Laat dan afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos
Geef een reactie