Boter als kostwinnaar
Ik was er maar druk mee. Waarmee dan wel niet? Met het maken van deze saus voor over de coquilles. Ik kocht een grote zak met wortelen, een pakje boter en een fles witte port en ging aan de slag. De keukenmachine werd ingezet om die lading wortelen te raspen. Wel de hele keukenmachine vies dus alle onderdelen afwassen. Zucht… Port laten inkoken en half pak boter erbij. Ja, je moet niet bang zijn voor hart- en vaatziektes want boter is in deze saus de kostwinnaar. Wortelen erbij en smoren maar. Dan zeef erbij en met een vork al het sap uit die worteltjes duwen tot je een lamme hand hebt en een zeef vol uitgedroogde wortels. Een oranje boterplasje is de beloning van al je inspanningen. Nu nog even inkoken en de coquilles bakken. Het eindresultaat: een keuken vol troep en een heerlijk voorgerecht van coquille met wortel en botersaus. Ps: je kunt de overgebleven wortels nog gebruiken om er fritters van te maken (net zoals deze fritters van avocado). Maar waarschijnlijk ben je net als ik en staat het enkele dagen vergeten in de koelkast.
- 8 coquilles
- 500 gram geraspte wortels
- 200 gram boter
- 200 ml witte port
- Snuf kardemompoeder
- Koriander (optioneel)
- Zout
- Olijfolie
- Breng de port in een hoge pan aan de kook
- Laat ⅘ minuten koken tot de alcohol verdampt is
- Voeg de boter toe en laat smelten
- Voeg dan de kardemompoeder en wortels toe en kook ze zachtjes zonder deksel in circa 30 minuten zacht
- Vang het vocht door een zeef op in een kom en druk met een lepel of vork zoveel mogelijk sap uit de wortels
- Giet het sap in een steelpan en laat eenderde inkoken
- Zout de coquilles aan een kant
- Verwarm een koekenpan tot heel heet en giet er een scheut olijfolie in
- Bak de coquilles op de zoutkant 1.5 minuten
- Draai ze om en bak nog 30 seconden
- Giet een beetje saus op vier voorverwarmde borden en verdeel de coquilles er over
- Garneer eventueel met koriander
Geef een reactie