Geduld is een schone zaak
Hallo allemaal! Leuk dat jullie weer meelezen. Vandaag een gerecht waar een beetje geduld geen overbodige luxe is. En soms heb ik dat wel en soms ook helemaal niet. Ik heb eens van pure frustratie een homp deeg tegen de keukenmuur gesmeten omdat het deeg niet deed wat ik voor ogen had. Ik kan niet uren priegelen op een zelfgemaakt sierraad of kunstwerk. Haken, breien of punniken, tis niet aan mij besteed. In de keuken heb ik iets meer geduld, maar het kan dus ook wel eens helemaal fout gaan. Met filodeeg moet je voorzichtig te werk gaan. Het is zeer fragiel en breekt makkelijk. Maak dit dus niet als je gestrest uit je werk komt en nog even snel iets op tafel wilt zetten. Beleid, dat is het sleutelwoord. Ideaal dus voor een regenachtige zondagmiddag. Je kunt de filodeegrolletjes met biet namelijk al van te voren maken en dan een kwartier in de oven zetten. Uit de oven halen en ’s avonds voor serveren nog vijf minuten afbakken. Succes!
- 4 vellen filodeeg
- 50 gram boter
- 1 rode rauwe biet
- 1 appel
- 50 gram gorgonzola
- Scheutje honing
- 1 el gedroogde tijm
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Laat de vellen filodeeg onder een theedoek ontdooien
- Schil de biet en snijd in dunne plakken
- Snijd de ongeschilde appel in dunne plakken
- Smelt de boter in een pan of magnetron
- Pak een vel filodeeg en leg een natte theedoek over de overige vellen (dan drogen ze niet uit)
- Bestrijk het vel in met een deel van de gesmolten boter tot het helemaal bedekt is
- Leg er dan een vel bovenop en bestrijk wederom met de boter
- Herhaal dit nog tweemaal
- Snijd de op elkaar gestapelde filodeegvellen in vier lange repen
- Leg de plakjes biet twee minuten in kokend water
- Leg nu om en om de biet- en appelpartjes op een reep filodeeg
- Verkruimel er wat gorgonzola over
- Rol de reep voorzichtig op en zet in een beboterde muffinvorm
- Bestrijk de zijkanten met gesmolten boter
- Maak de andere drie rollen op dezelfde manier
- Zet de vorm 20 minuten in de oven
- Zet elk rolletje op een bord en bestrooi met tijm
- Druppel wat honing over de bovenkant
Geef een reactie