Indiase flow
De laatste tijd zit ik in een Indiase flow. Ik maakte een dekselse hete curry voor vrienden en verraste M met knisperende samosa’s. Ik was klaar voor de volgende uitdaging: pappadums maken from scratch. Dit krokante koekje van linzenmeel ging ik eens even namaken. Natuurlijk nergens linzenmeel te vinden, maar met een goede keukenmachine en een zak linzen kom je er ook. Ik pakte mijn Kitchenaid erbij en maalde de linzen tot meel. Ik zweer het jullie, een houtzagerij is er niets bij. Hele stofdampen stegen uit de machine op. Maar na vijf minuten op vol vermogen was het resultaat daar. Fijn gemalen linzenmeel. Beetje water erbij en tot deeg kneden. So far so good. Maar daarna ging het mis. Het deeg was zo plakkerig dat uitrollen bijna onmogelijk was. Met vereende krachten toch gelukt. Het zag er niet direct uit als een pappadum, maar goed, het moest immers nog de oven in. Na een uur drogen op 100 graden leek het echter nog steeds niet op een pappadum. Maar ik was nog niet verslagen. Ik verhitte zonnebloemolie en frituurde de harde rode schijven tot ze opbolden in de pan. Uit laten lekken en tja, het was toch echt nog steeds geen pappadum. Dan maar valsspelen met gekochte exemplaren. Ik kan effe geen linzen meer zien…
- 2 pappadums
- 100 gram rode linzen
- 6 gamba's
- 1 rode ui
- 1 eetlepel garam masala
- 2 tenen knoflook
- 1 lenteui
- Chilipoeder
- Peper
- Zout
- Kook de linzen volgens gebruiksaanwijzing gaar
- Bak in een koekenpan de gesnipperde ui en knoflook even aan
- Voeg de garam masala toe en meng goed
- Stamp de linzen fijn met een vork tot puree en voeg ⅔ van het ui/knoflookmengsel toe
- Pureer met een staafmixer tot egale puree
- Rooster de gamba's in een anti aanbakpan in klein beetje olijfolie roze
- Strooi er wat chilipoeder overheen
- Bak de pappadums in de magnetron
- Snijd het lente uitje in ringen
- Leg op elk bord een pappadum
- Vorm mooie bol van de puree en leg ernaast
- De gamba's kunnen erop en bestrooi het geheel met de resterende ui en knoflook en het lenteuitje
Bert Kamminga
Ha Yvette, waar koop je die papadums?
Groet, Bert
Yvette Jaarsma
Hoi Bert, Je kunt ze bij de beter gesorteerde supermarkt kopen van het merk Patak’s, maar ik koop ze altijd bij een Aziatische toko. Die papadums zijn qua smaak veel authentieker dan van Patak’s. In Utrecht zit een grote toko in het centrum. Succes!
Jaco
Hi Yvette, leest en lijkt heerlijk. Gaan we het weekend proberen!