Mus met een zonnesteek
Tis deze week zo warm dat de mussen van het dak vallen. Ja, letterlijk dan hè! Ik zat in de tuin met koffie en boek toen ik ineens een mus naar beneden zag storten. Of ie nu echt last had van een zonnesteek of eerder te kampen had met suïcidale neigingen, durf ik jullie niet te zeggen. Zo ver reikt mijn kennis van de Passeridae (effe Wikipediaen) niet. Maar goed, dat het warm is dat is een feit. Tis ook eigenlijk nooit goed. Met 15 graden klagen we steen en been dat we het koud hebben en dragen we demonstratief onze winterjassen om een punt te maken. En nu zuchten en zweten we ons de dag door op zoek naar die 15 graden in de airco. Deze koude Gazpaccio (soep) is ideaal voor de warme zomerdagen als je liever in de tuin vertoeft dan in de keuken. Wel effe twee dagen van te voren maken. Dan is ie het lekkerst.
- ½ komkommer
- 1 rode puntpaprika
- 7 tomaten
- 3 el olie
- 1 el rode wijnazijn
- 5 ijsblokjes
- 1 bosui in ringen gesneden
- ¼ komkommer in piepkleine blokjes gesneden
- Peper
- Zout
- Optioneel: drupje tabasco
- Zet een blender of keukenmachine klaar
- Snijd de tomaten kruislings in en leg ze in een kom met kokend water
- Snijd de komkommer in plakken
- Snijd de paprika in stukken
- Ontvel de tomaten en snijd in stukken
- Doe de tomaten, komkommer en paprika met de ijsblokjes, olie en rode wijnazijn in de blender of keukenmachine
- Laat draaien tot een egale soep
- Voeg flink wat peper en zout (en eventueel wat tabasco) toe en mix nogmaals goed door
- Giet de soep in vier diepe borden
- Garneer met wat fijngesneden komkommer en bosui
Geef een reactie