Keuken stond blauw
Vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je gekarameliseerde appels maakt. Je wilt namelijk niet dezelfde fout maken als ik. Mijn karamel was namelijk gruwelijk verbrand en ik moest de zwartgeblakerde pan een enkeltje vuilnisbak geven. Wat deed ik fout. Ten eerste zette ik het vuur hoog en strooide de suiker zo pats in de hete pan. Tja, dat gaat nu eenmaal niet. De keuken stond blauw van de rook en mijn afzuigkap draaide overuren. Met geen mogelijkheid kreeg ik die pan schoon dus hup naar de winkel voor een nieuwe pan. Poging nummer twee ging gelukkig wel goed. Beetje boter smelten in de pan en dan de geschilde appeltjes toevoegen. Paar lepels suiker erbij en rustig op zacht vuur laten smelten. Appels omwentelen in de karamellaag totdat ze een mooi bruin glanzend laagje hebben. Je kunt ze nu laten afkoelen en bijvoorbeeld als nagerecht serveren of warm bij gebakken paling of forel. Succes!
- 3 granny smith appels
- 4 el bruine of gewone suiker
- 50 gram boter
- 200 gram gerookte paling of gerookte forel
- Smelt de helft van de boter in een anti aanbak koekenpan
- Schil twee appels en snijd ze in helften
- Verdeel elke helft in drie gelijke parten
- Leg de appelparten in de gesmolten boter
- Voeg de suiker toe en roer zachtjes tot de suiker gaat karameliseren
- Wentel de appelparten door de karamel
- Smelt de andere helft van de boter in een andere koekenpan en snijd de forel of paling in mooie gelijke stukken
- Bak ze in de boter twee minuten per kant
- Schil de derde appel en snijd in lucifergrote reepjes
- Leg op elk bord de reepjes appel
- Leg daarop de gebakken vis
- Maak het af door op de vis drie stukjes appel te draperen
- Lepel wat van de karamel over het geheel
Geef een reactie