Lekker eitje
Soms heb ik zo’n zin in een lekker eitje. Maar een gekookt ei is vaak ook zo saai en is eigenlijk het lekkerst op de zondagmorgen op een vers getoast sneetje brood. Als onderdeel van het diner moet je toch met betere wapens ten strijde komen. Nu kun je een ei bakken, koken of pocheren, maar schijnbaar ook stomen. Daar wilde ik meer van weten. In de Aziatische keuken wordt deze techniek veelal toegepast. Ik zette mijn stoommand op een pan met kokend water en stoomde de eieren met shiitake in 20 minuten gaar. Et voila, een mooi gestoomd eitje als voorgerecht is het resultaat. Kan natuurlijk ook met andere ingrediënten zoals parmezaanse kaas en tomaat voor een Italiaans eitje of ga op de Hollandse toer met vis en groenten. Experimenteer! Ik in ieder geval wel.
- 8 eieren
- 5 cm verse gember
- 4 shiitake champignons
- 2 tl sesamolie
- 2 tl lichte sojasaus
- Lente-ui
- Koriander
- 4 kleine ovenschaaltjes met deksel
- Klop de eieren los
- Rasp de gemberwortel
- Snij de shiitake in blokjes
- Snij de lente-ui in ringetjes
- Hak de koriander fijn (ongeveer 4 el)
- Meng de eieren met de gember, shiitake, lente-ui, koriander, sesamolie en sojasaus
- Breng op smaak met peper en zout
- Verdeel het mengsel over de vier ovenschaaltjes
- Breng water aan de kook en zet een stoommand op de pan
- Zet de schaaltjes met deksel erop in de mand
- Stoom 15/20 minuten gaar
- Neem de kommen uit de mand en bestrooi elke kom met het overgebleven fijngehakte groen van de lente-ui
Geef een reactie