Onschuldig 35
Gisteren was het weer zo’n dag. In een saaie bui liep ik inspiratieloos door de supermarkt op zoek naar een maaltijd voor twee. Gewoontegetrouw mikte ik een avocado, komkommer, beker yoghurt en ach, voor de lekker, een flesje wijn in de boodschappenmand. Op naar de kassa en daar lieve mensen, overkwam mij iets wat mijn hele dag, wat zeg ik, week! goedmaakte. Er werd namelijk naar mijn legitimatie gevraagd! In al mijn onschuldige 35 jaar begreep ik in eerste instantie niet waar ze op doelde. Tot ik haar streng naar het drie euro flesje wijn zag kijken die ik in haar ogen illegaal in mijn tas had gestopt. Het kwartje viel. De lieverd schatte mij tien jaar jonger in! Inspiratie voor een heerlijke maaltijd borrelde spontaan in mij op. Weg saaiheid, hallo new me! Ik marineerde komkommer in zuur op een bedje van bevroren avocado. Daarbij garnalen gebakken in gember, rode peper en knoflook en voor M een krokantje van ham gelakt met Hoisin saus. En eerlijk is eerlijk, dat wijntje, hoe goedkoop deze ook was, heeft me nog nooit zo lekker gesmaakt als die avond.
- ¼ komkommer
- 100 ml appelazijn
- 100 gram roze garnalen
- 1 rode peper in ringen
- 1 cm gember in kleine stukjes gesneden
- 1 teentje knoflook
- 1 avocado
- 1 lenteui
- sesamzaadjes
- 1 plak ham (optioneel)
- Hoisin saus (optioneel)
- Schaaf van de komkommer met een kaasschaaf twee mooie lange plakken.
- Deel deze plakken door drie en rol ze op. Leg ze vervolgens in appelazijn. Laat circa een uur marineren.
- Het groen van de lenteui in kleine reepjes snijden.
- De avocado in tweeën snijden en het vruchtvlees van de ene helft tussen twee lagen plastic folie leggen. Met een pan op de avocado slaan tot deze geplet is. De vrucht in de folie in de vriezer leggen. Herhaal met de andere helft.
- Knoflook uitpersen. Rode peper in ringetjes snijden en de gember in kleine stukjes snijden. Beetje olie in een pan verhitten en het mengsel licht aanbakken. Garnalen 1 minuut meebakken en met de peper, knoflook en gember uit de pan in een kommetje wegzetten.
- Sesamzaadjes roosteren.
- Mocht je een krokantje van ham willen maken met hoisin saus dan ga je als volgt te werk.
- Verwarm 125 ml Hoisinsaus met twee eetlepels suiker, 125 ml warm water en twee eetlepels sesamolie en laat het mengsel inkoken tot een mooie stroperige saus.
- Verwarm de oven op 180 graden en leg mooie stukje ham ingesmeerd met de Hoisinsaus op een bakplaat met bakpapier.
- Laat de ham drogen tot een krokantje.
conFUSION
Mijn complimenten aan JULLIE: Want het is niet alleen jullie liefde die jullie bindt, maar ook vooral de verscheidenheid aan kwaliteiten die naadloos bij elkaar aan sluiten, en dit geweldige eindresultaat tot gevolg heeft. VLEES is absoluut NIET my cup of tea. Dus een kleine persoonlijke aantekening zou luiden : Get FROODGETABLED ( food,fruit and vegetables). Meer VEGETARISCH ( en vis) dus. Maar met of zonder kleine persoonlijke aantekeningen: COMPLIMENT voor HET VERZORGDE UITERLIJK, en de CREATIVITEIT voor zowel de schriftelijke bijdragen,originaliteit,lay out als de foto’s!!!!!!! Ga zo door!!!!! Dit gerecht lijkt mij heerlijk!!!
Tim
Ziet er heerlijk uit die komkommer rolletjes! Voor hoeveel personen is bovenstaande?
Beste Tim, Leuk dat je reageert. De ingrediënten zijn nu voor 2 personen. Mocht je het voor meer mensen maken verdubbel dan de hoeveelheden. Graag hoor ik of het gerecht geslaagd is…
Dag Yvette,
Bedankt voor je snelle reactie.
We willen het morgen gaan maken, laat uiteraard weten wat onze gasten er van vonden.
Vraag me alleen nog af wat er met de avocado + vruchtvlees dient te gebeuren. Gewoon als “bedje” op het bord leggen?
Hi Tim,
De geplette halve avocado per persoon vormt een dunne laag onder het gerecht die in de vriezer een geheel vormt. Let wel op deze tijdig uit de vriezer te halen om geen ijskristallen in de avocado te krijgen. Ongeveer een kwartier van te voren. Koud, maar niet bevroren….
Succes morgen!