Room maakt het leven een beetje mooier
Oeuff en cocotte, oftewel eieren in een bakkie. Er werd mij naar een leuk recept gevraagd om eieren in mini-potjes te bereiden. En jullie weten, u vraagt, wij draaien. Er bestaan natuurlijk talloze variaties op deze Franse klassieker. Ook ideaal om te bereiden als je wat restjes groenten of vis op moet maken. Mijn speurtocht door de koelkast leverde een halve zak spinazie, een hompje parmezaanse kaas en nog wat champignons op. Daar kon ik wel wat mee. Knoflook en ui heb ik standaard in huis en natuurlijk mag de hoofdrolspeler, in dit geval het ei, niet ontbreken. En omdat we allemaal weten dat room het leven altijd een beetje mooier maakt deed ik er daar ook nog wat eetlepels van in. De mini pannetje zet je dan gebroederlijk naast elkaar in een ovenschaal en dan heb je 10 minuten de tijd om jezelf een lekker glas wijn in te schenken. Als de oven zijn werk goed gedaan heeft is een romig eitje met zachte dooier het resultaat. Geef er een paar sneetjes beboterde toast bij en geniet van je eigen mini-pot!
- 200 gram spinazie
- 50 gram champignons, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- 4 eieren
- 8 el room
- 4 el parmezaanse kaas
- 8 cherrytomaten
- 2 el zeezoutboter
- Peper
- Zout
- Verwarm de oven op 180 graden
- Verhit 1 eetlepel zeezoutboter in een wok
- Voeg de sjalotjes, knoflook en champignons toe en bak 1 minuut
- Voeg dan in delen de spinazie toe tot alle spinaziebladeren geslonken zijn
- Laat uitlekken
- Bak de cherrytomaten in de pan voor 3 minuten
- Vet met de andere eetlepel boter vier minipotjes in
- Verdeel het spinaziemengsel over de vier minipotjes
- Leg in elk potje 2 tomaten
- Breek een ei boven elk potje en voeg elke keer 2 el room toe
- Strooi 1 el parmezaanse kaas over
- Maal er peper en zout over naar smaak
- Zet de minipotjes in een grote ovenschaal
- Voeg kokend water toe tot alle pannetjes voor de helft in het water staan
- Zet 10 minuten in de oven tot het eiwit gestold is en de dooier zacht is
- Serveer met getoast brood met zeezoutboter
Geef een reactie