Maatlijd uit je kerstpakket
Bij het woord ragout moet ik altijd denken aan een kerstpakket. Die kartonnen doos die je elk jaar in de donkere dagen voor kerst met een heilig moeten in ontvangst neemt. En in die doos bevindt zich standaard een pakje bladerdeegbakjes voor de ragout en uiteraard het kattenvoerblikje met de vulling. De foto op het blikje ziet er altijd uit alsof er bij iemand de kerstborrel niet helemaal goed gevallen is. Bij de aanblik sta je niet direct te trappelen om de keuken in te gaan en een ragout te maken, o nee sorry, op te warmen. Dat moet toch ook anders kunnen dacht ik zo. Ik experimenteerde met een ragout van garnalen met doperwten voor een echte Britse versie. Tenminste, dat is mijn idee bij deze dish. Ik skippte de bladerdeegbakjes en serveerde de ragout met getoast brood. En was het lekker? Yes! Ik at een warme, romige, fluweelzachte ragout. Ideaal als voorgerecht bij de kerstmaaltijd. Gooi dus dat blikje maar weg. Of nee, weet je wat? Geef het gewoon lekker aan je kat.
- 400 gram garnalen
- 2 el bloem
- 60 gram boter
- 350 ml melk
- Sap van 1 citroen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 tl witte peper
- Scheutje worcestersaus
- 80 gram diepvriesdoperwten
- 30 ml droge witte wijn
- Meng de garnalen met het sap van een halve citroen
- Smelt de boter in een grote koekenpan
- Bak de garnalen in 4 a 5 minuten gaar
- Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord
- Klop 1 tl mosterd los in de melk
- Zet het vuur uit
- Roer de bloem met een houten lepel door de boter tot het helemaal gemengd is (dit heet een roux)
- Zet het vuur weer zachtjes aan en giet langzaam de melk erbij terwijl je blijft roeren
- Blijf roeren tot je een mooie dikke egale saus hebt
- Voeg de bevroren erwten toe
- Laat 1 minuut koken
- Voeg de garnalen het bakvet van het bord, de wijn en een beetje citroensap toe
- Roer nog even door
- Serveer met getoast brood
Geef een reactie