Lekker dungesneden
Dat carpaccio niet alleen van rundvlees gemaakt hoeft te worden, bewijst wel dit gerecht.
Het is trouwens sowieso onzin om te denken dat het welbekende dungesneden rundvleesgerecht het alleenrecht heeft op de naam carpaccio.
Want het betekent niets meer en niets minder dan… Inderdaad, dungesneden.
En of dat nu vlees is, of kip of tomaat of ananas of vis, dat maakt geen ene donder uit. Zolang je het vlees, vis, groenten of fruit maar heel dun snijdt, mag jij het gewoon carpaccio noemen.
Vandaag kwam ik nog wat coquilles tegen in mijn vriezer. Een keertje overgebleven toen ik een fancy diner voor vrienden presenteerde.
En omdat diepgevroren vlees of vis nu eenmaal niet het eeuwige leven beschoren is. Alhoewel dit natuurlijk ook een contradictie is. Ik neem aan dat niemand levende organismen in de vriezer heeft liggen.
Anyways, ik dwaal weer eens af.
Carpaccio dus van coquilles vandaag. Effe kort aanbakken en dan met een zeer scherp mes in dunne plakken snijden. Dressing en komkommer erbij en klaar is dit frisse, fluweelzachte voorgerecht.
Ook leuk als amuse. Presenteer dan enkele plakjes met wat komkommer op een lepel.
- 12 coquilles
- 1 fijngehakte sjalot
- scheutje witte wijnazijn
- ½ glas witte wijn
- Sap van halve citroen
- 1 eetlepel sojasaus
- Mespuntje kerriepoeder
- 150 gram koude roomboter in blokjes
- Zout en peper
- ¼ komkommer in kleine blokjes gesneden
- Doe de sjalot samen met de witte wijn, wijnazijn en 1 lepel water in een steelpan
- Laat bijna helemaal inkoken tot siroop
- Roer dan op laag vuur de koude boter klontje voor klontje door de siroop
- Voeg de kerriepoeder, sojasaus en citroensap toe en roer nogmaals goed door
- Breng op smaak met zouten peper
- Zeef de saus en houd warm
- Dep de coquilles droog met keukenpapier
- Verhit een scheutje olijfolie en 2 eetlepels van de botersaus in een koekenpan
- Bak de coquilles 1 minuut per kant
- Haal ze uit de pan en laat afkoelen op keukenpapier
- Snij met een scherp mes de coquilles in dunne plakjes
- Rangschik ze mooi op vier borden (3 coquilles per persoon)
- Bestrooi met de komkommer
- Lepel er wat van de botersaus overheen en serveer de resterende saus aan tafel
Carla
Dit gerecht staat tijdens de feestdagen op tafel! Dank je wel Yvette!