De comeback van vet
Vet maakt zeker een comeback. Het was jarenlang een volslagen taboe als je alleen maar aan boter dacht, laat staan dat je ermee zou koken. De voordelen van het eten van boter in tegenstelling tot margarine lees je nu ineens overal op internet. En de link tussen een vettig dieet en hart- en vaatziekten wordt in twijfel getrokken.
Ik dacht ook altijd dat boter alleen maar voor extra vet op de heupen zorgt. Maar dat is dus een complete misvatting. Boter bevat omega 3-vetzuren en is een bron van vitamine K2 dat weer goed is tegen botontkalking. Geen broze botjes dus later als je oud bent. Niet dat we nu gelijk met z’n allen een nieuwe boterberg moeten creëren. In de jaren zestig was er een overschot aan boter en dat is nou ook weer niet de bedoeling.
Bak je vlees of vis af en toe in een beetje boter. Of doe zoals ik, coquilles pocheren in boter. Kan trouwens ook met garnalen. En nee, ik hoor je denken, dat wordt echt niet te boterig. Juist niet! En bijkomend voordeel is dat het zo gepiept is. En je hebt geen spetters in de keuken. Ik mengde de boter voor dit gerecht met miso pasta (gefermenteerde sojabonen) voor een Japanse touch. Lekker met klein gesneden lente ui.
- 4 grote coquilles
- 100 gram boter
- 1 el rode of witte misopasta
- 1 lente ui, fijngehakt
- Smelt de boter samen met de misopasta op laag vuur in een kookpan
- Als de boter gesmolten is en licht bubbelt dan leg je de coquilles in de pan en draai je het vuur uit
- Keer de coquilles na 1.5 a 2 minuten (afhankelijk van de dikte)
- Laat nog 1.5 a 2 minuten garen
- Leg de coquilles op een mooi bord of in een schelp
- Druppel er nog wat misoboter over
- Bestrooi met de lente ui
Geef een reactie