Net effe anders
Iedereen kent vast het gerecht steak tartare wel. Rauwe ossenhaas die heel fijn wordt gehakt en geserveerd wordt met een eveneens rauwe eierdooier, mayonaise en kappertjes. Niet geschikt voor zwangere vrouwen en jonge kinderen en vegetariërs griezelen er van. Echter voor de liefhebber is het een ware traktatie. Ik weet nog wel die keer dat mijn liefde en ik op culinaire ontdekkingsreis naar Rouen gingen. Deze Noord-Franse hoofdstad van Normandië is een waar walhalla voor lekkerbekken. Het is moeilijk kiezen bij welk restaurant je gaat eten, want het ene tentje is nog leuker dan het andere. Wij belandden na wat omzwervingen bij een hip restaurant met toentertijd trendy oranje stoelen. Daar stond de steak tartare als voor- en hoofdgerecht op de kaart.
En wie mijn liefde een beetje kent weet dat hij een goede steak tartare maar moeilijk kan weerstaan. Hij bestelde dus als hoofdgerecht deze rauwe berg van vlees. Want dat was het. Niks geen liflafjes daar in Rouen. Ruim driehonderd gram ossenhaas moest meneer zien weg te werken. Dat werd zelfs hem teveel. Hij moest halverwege zijn gerecht de strijd staken. Rauw vlees is toch echt even wat anders dan een gegrilde entrecote.
Dit voorgerecht lijkt qua presentatie wel wat op de steak tartare. Alleen dan net even anders. De eieren heb ik gekookt en daarna in kleine stukjes gehakt. De zalm is wel rauw en wordt gemarineerd in sojasaus. Als garnering heb ik gekozen voor Japanse mayonaise, maar gewone Hollandse mayo doet het ook goed. Rangschik alles leuk op een bord en serveer als onderdeel van een Aziatische maaltijd.
- 250 gram verse zalm
- 2 el sojasaus
- 2 eieren
- 100 edamame boontjes (toko)
- Japanse Kweepie mayonaise (toko)
- Wasabi
- Snijd de zalm in dunne plakken en wentel ze in de sojasaus
- Kook de eieren hard
- Pel de eieren en snijd ze doormidden
- Wip de dooiers uit de eihelften
- Hak het eiwit heel fijn en hak ook de dooiers fijn
- Kook de boontjes volgens de gebruiksaanwijzing gaar
- Haal ze uit de schil
- Drapeer de zalm op vier mooie borden en leg op elk bord wat boontjes, eiwit en dooier
- Spuit mooie toefjes mayonaise en wasabi langs de zalm
Anke
Wat een origineel gerecht! En leuke borden! Love it! Groet, Anke
Yvette Jaarsma
Leuk! Dank je wel!