Hoofdrol voor de ui
Nu wil ik het met jullie eens hebben over de meest bekende smaakmaker in de keuken: de ui. Kom, pak gezellig een bakkie koffie en lees met me mee. Iedereen heeft deze plant namelijk wel in de voorraadkast en kookt er misschien wel dagelijks mee. Maar wisten jullie dat zelfs de pyramidebouwers in het oude Egypte al fan waren van de ui? Zij kregen uien als rantsoen omdat de ui de fysieke kracht bevorderde en ziekten hielp voorkomen. Dat verklaart ook de gepelde ui naast je bed als je ziek, zwak of misselijk bent. Het enige nadeel van dit familielid van de knoflook zijn onze prikkende ogen bij het snijden. Maar als je de uien in de koelkast bewaard of onder water schilt, is dit euvel ook weer verholpen. Bij deze Thaise uiensoep met champignons rooster je de uien eerst in de oven alvorens je ze pelt en snijd. Ook een manier om een tranendal in de keuken te voorkomen. Laat je niet afschrikken door de rode pepers. De scherpe smaak wordt namelijk afgezwakt door de kokosmelk. Dat was het weer folks!
- 4 uien
- 2 rode pepers, in dunne ringen
- 2 el vissaus
- 1 el sojasaus
- 5 tenen knoflook
- 1 el geraspte gember
- 100 gram champignons, heel fijn gesneden
- Sap van halve limoen
- 1 liter groentebouillon
- 1 blik kokosmelk
- Zout
- Peper
- Koriander (optioneel)
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snijd de ongepelde uien verticaal doormidden
- Leg in een ovenschaal
- Leg de ongepelde tenen knoflook erbij
- Zet 40 minuten in de oven en draai de uien halverwege
- Haal de schaal uit de oven en laat iets afkoelen
- Pel de uien en snijd grof
- Druk de knoflooktenen uit
- Leg de uien in een diepe pan samen met de knoflook, rode pepers, gember, limoensap, vissaus en de bouillon
- Aan de kook brengen en op zacht vuur 20 minuten koken
- Iets laten afkoelen en dan het blik kokosmelk erbij schenken
- Soep nog even zachtjes laten doorkoken
- Op smaak brengen met zout, peper en de sojasaus
- In een blender pureren tot egale soep
- Of met een staafmixer kan ook
- In vier kommen schenken
- In elke kom een kwart van de schijfjes champignon toevoegen
- Eventueel bestrooien met koriander
Ad
MM Jammie Uienesoep op z.n thais.
Ik laat me verrassen Yvette, tot de 31e
Yvette Jaarsma
Dank je Ad! Ik zal wat lekkers bedenken.XX
Overheerlijke Thaise uiensoep op een verrassende manier bereid met een fijne smaak. Bedankt
Hoi Lieke! Dank je wel!Vind ik heel leuk om te horen dat het zo lekker was! Groet, Yvette