Prehistorische onderbroek
De vijg goes way back. In de oudheid gebruikten onze voorouders immers het vijgenblad al als soort van prehistorische onderbroek. In de loop der tijd werden aan vijgen lustopwekkende eigenschappen toebedeeld. Dat kan ik me enigszins wel voorstellen. Door zijn uiterlijk staat deze vrucht toch net effies meer garant voor een gezellige avond dan bijvoorbeeld een mandarijn. Maar goed, laat ik niet teveel afdwalen van het onderwerp, het blijft tenslotte een blog over eten. Maak dit gerecht als je indruk wilt maken op een nieuwe lover. In tegenstelling tot eerder beschreven kleverige drumsticks (zet deze pas op tafel als je op z’n minst stevige verkering hebt), is dit gerecht licht en verfijnd. Een perfecte match met de zoute feta en fluwelige honing. Het doet je verlangen naar meer. Naar wie of wat… dat laat ik aan jullie over.
- 2 rijpe vijgen
- 1 el ahornsiroop of honing
- 8 hazelnoten
- 8 zonnebloempitten (optioneel)
- 4 mooie slablaadjes
- Feta
- Sesamzaadjes
- Scheutje appelazijn
- Verwarm de oven op 180 graden
- Snijdt elke vijg in vier mooie gelijke stukken
- Leg ze in een ovenschaal en zet 10 minuten in de oven
- Rooster de hazelnoten bruin in een anti aanbakpan
- Rooster daarna de sesamzaadjes bruin in dezelfde pan
- Marineer de slablaadjes even in de appelazijn
- Prak 4 el feta fijn met een vork
- Vorm 8 balletjes van de feta
- Rol de fetaballetjes door de sesamzaadjes
- Leg op elk bord 4 stukken vijg
- Rangschik daar de fetaballetjes, hazelnoten omheen
- Druip wat ahornsiroop of honing om de vijgen heen
- Bestrooi het met de zonnebloempitten
- Steek 2 blaadjes sla tussen de vijgenparten
Geef een reactie