Vive la France
Aan Frankrijk heb ik veel goede herinneringen. Als kind heb ik heel wat campings van binnen en buiten gezien en ook de eerste kampeervakantie met de mister was in la douce France. Wat voelden wij ons stoer toen we met ons geleende piepkleine autootje met gigantisch luchtbed en tent over de tolwegen reden. Het luchtbed was echter zo groot dat ie niet in de tent paste en ik dus drie weken half buiten de tent sliep. Beginnersfoutje. Altijd eerst effe testen dus. Tijdens die weken zagen we de paarse lavendelvelden, kleine stoffige dorpjes en zwommen we in de Middellandse zee. Uiteraard gingen we ons te buiten aan de vin, pain en paturain. Op ons kleine Butagas pitje kookte ik elke avond een diner voor twee. Deze artisjokken met vinaigrette deden me weer verlangen naar toen. Het mooie is dat je voor dit gerecht maar een pitje nodig hebt. Ideaal vakantievoer dus.
- 4 kleine of 2 grote artisjokken
- 1 citroen door de helft
- 2 el olijfolie
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl mosterd
- 2 el citroensap (van de ene helft van de citroen)
- ½ sjalotje, gesnipperd
- Peper
- Zout
- Breng ruim water aan de kook in een diepe pan
- Snijd een helft van de citroen in stukken en voeg toe aan het water
- Snijd de steel van de artisjokken en de harde blaadjes van de onderkant
- Wrijf de onderkant gelijk in met een stukje citroen om verkleuring te voorkomen
- Leg zodra het water kookt de artisjokken in de pan
- Leg een warmtebestendig bord op de artisjokken zodat ze geheel onder water blijven, want deze groente drijft naar boven
- Kook de kleine artisjokken in circa 20 minuten en grote artisjokken in 40 minuten gaar
- Meng voor de vinaigrette de olijfolie, zonnebloemolie, citroensap, mosterd in een kom tot een egale dikke emulsie
- Voeg sjalot toe en flink wat zout en peper
- Haal de artisjokken met een schuimspaan uit de pan
- Serveer met de vinaigrette
Geef een reactie