Bedwelmd van de slaap en wijn
Met een vriendin struinde ik een weekend door de straten van Istanbul. Schaamteloos hingen we de toerist uit. We zagen toeristische trekpleisters zoals de grote bazaar, de Aya Sofia en we maakten een boottochtje over de Bosporus. Driemaal check. In de avond aten we onze buiken vol aan diverse mezzes en dronken we goedkope witte wijn in een van de vele barretjes. Op de laatste avond namen we het er goed van. We zouden immers de volgende dag pas tegen het middaguur weer richting Nederland vertrekken. En kropen daarom rond twee uur ’s nachts in ons mandje, ons verheugend op het laatste Turkse ontbijt. Helaas dachten ze daar bij de vliegtuigmaatschappij anders over. Een uur later werden we ruw uit onze slaap gewekt door een schreeuwende hotelmanager. Wat bleek, ons vliegtuig vertrok al om zes uur ’s morgens. Je snapt, paniek all over the place. Nog lichtelijk bedwelmd van de slaap en wijn, graaiden we onze spullen bij elkaar. “Hebben jullie het waarschuwingsbriefje op de liftdeur niet gezien”, werd ons gevraagd. Ja, duh, misschien omdat we op de begane grond bivakkeerden? Achteraf moesten we er om lachen, maar op dat moment waren we beslist not amused. Deze mezze van aubergine met feta en spinazie zou zomaar op een Turkse menukaart kunnen staan.
- 1 aubergine
- 50 gram feta
- 1.5 tl zongedroogde tomatenpasta (rode pesto kan ook)
- Grote hand verse spinazie
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Verwarm de oven op 180 graden
- Snijd het kapje en de kont en de twee buitenste plakken van de aubergine (dit wordt niet meer gebruikt)
- Snijd de aubergine dan in de lengte in plakken van 1 cm dik
- Kruis ze in met een mes
- Bestrijk beide kanten in met olijfolie
- Leg ze op een ovenrooster
- Bak circa 20-30 minuten
- Keer ze halverwege
- Laat afkoelen op keukenpapier
- Bestrijk elke plak met de tapenade of pesto
- Blancheer de spinazie 10 seconden in kokend water
- Giet af en knijp voorzichtig uit
- Snijd de spinazie heel fijn
- Verkruimel de feta en meng met de spinazie
- Voeg zout en peper naar smaak toe
- Leg op elke plak aubergine over de hele lengte wat van het feta/spinazie mengsel
- Rol elke plak op en zet vast met een prikker
- Zet 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
Geef een reactie