Tradities
Wanneer is eigenlijk iets een traditie? Als je een dagelijks, wekelijks of maandelijks ritueel hebt? Of is een traditie eerder een jaarlijks terugkerende gebeurtenis? Ik heb zelf dagelijkse rituelen zoals mijn boterhammen (meerzaden van de plaatselijke super) met jam en kaas. En dan bedoel ik ook met mijn merk jam en met mijn merk kaas en niets anders dan dat. Mijn wekelijkse afspraak met M om een avondje bij te praten met fles wijn en lekker eten is ook heilig. Of wat te denken van de maandelijkse meidenavond met de girls… zo deel ik al jaren met een vriendin de liefde voor James Bond films en als er weer een nieuwe Bond film in de bios draait, zitten wij steevast vooraan. Tradities en gewoontes, tis voor mij een pot nat. Daarom dit zelfgebakken brood om mijn dagelijkse traditie/gewoonte te doorbreken. Uiteraard wel met jam en kaas, lafbek die ik ben…Voor wie niet zo vastgeroest zit aan zijn broodbeleg, heerlijk met alleen een beetje boter, vooral als het brood net uit de oven komt.
- 300 gram bloem
- 175 lauw water
- 1 zakje gedroogde gist
- Zeezout
- Olijfolie
- Meng de bloem, gist en het water in een kom en kneed 10 minuten tot een mooie ronde deegbal
- Dek de kom af met huishoudfolie en laat een uur rusten op warme plaats
- Na een uur is de hoeveelheid verdubbeld en kun je het nogmaals doorkneden en 2 theelepels zout toevoegen
- Spreidt uit op een met bakpapier beklede bakplaat
- Verwarm de oven op 200 graden
- Laat het deeg nog circa 20 minuten rijzen
- Kerf kruislings in met een mes en kwast er royaal olijfolie overheen
- Strooi er zeezout over naar smaak
- Bak nu een klein half uurtje in de oven
- Haal het brood eruit en laat afkoelen op een rooster
Geef een reactie