Broodbuik
Jullie weten eigenlijk al best veel van mij. Zo weten jullie dat ik varkensvlees mijd, een heimelijke verslaving heb voor kooktijdschriften, maar dat ik stiekem ook een broodbuik heb, dat zou wel eens nieuw kunnen zijn. Broodbuik, dat is toch dat je juist geen tarwe en gluten mag of wilt eten. Ha, al die moderne fratsen, daar doe ik niet aan. Nee, ik bedoel met broodbuik dat ik een soort van koekiemonster onder de broodliefhebbers ben. Hoe meer hoe beter. Ik eet dan ook bijna een half brood per dag. Als ik de broodafdeling van de super om de hoek bezoek, dan liggen mijn broodjes vaak al voor me klaar. De medewerkers groeten me nog net niet op straat zullen we maar zeggen. Toch voelde ik me nog niet geroepen om zelf aan de slag te gaan. Tot nu dan. Ik las namelijk over poolish bakken. Deze methode is door de Franse broodbakkers afgekeken van de Poolse bakkers. Weinig werk, snel resultaat. Natuurlijk zijn er vele variaties te bedenken. Een focaccia met rozijnen of olijven erdoor. Zongedroogde tomaatjes of lekkere kruiden, experimenteer! Ik ga lekker saai voor een witte bol. Likje roomboter erop en mijn (brood)buik is weer gevuld.
- 11/8 tl Gist
- 300 gr Bloem
- 180 ml Water
- Zout
- De avond van te voren: mix ⅛ tl gedroogde gist met 150 gram bloem en150 ml water. Afgedekt wegzetten.
- Volgende morgen: Als het goed is heb je een bruisende broodmix als resultaat.
- Voeg dan nog 30 ml water en 150 gram bloem en 1 tl gist en zout toe.
- Goed en lang kneden en als bol in een voorverwarmde oven van 220 graden op een ingevette bakplaat leggen.
- Twintig minuten bakken en dan op een houten plank laten afkoelen.
Geef een reactie