Recept Kaassaus
Iedereen weet dat ik een echte kaaskop ben. Kaas eet ik echt elke dag. Een dag geen kaas is een dag niet geleefd zeg maar. Toen ik dan ook drie weken op reis was in Vietnam, moest ik echt even afkicken. Daar eten ze namelijk bijna geen kaas. Je begrijpt dat toen ik weer voet op de Hollandse bodem zette, meteen mijn tanden in een bruine boterham met kaas zette.
Lekker bij groenten
Nu moet je niet denken dat ik continu snak naar een stuk kaas, wel nee, ik vind het gewoon erg lekker. Je kunt mij alles voorzetten. Van een Hollandse Goudse tot een echte Franse schimmel knaller die bijna van je bord loopt. Kaassaus is dan ook een van mijn favoriete sauzen. Heerlijk bij bloemkool (Ja, de jaren zeventig zijn still alive!), maar ook over witlof uit de oven. Of fleur er eens een pastamaaltijd mee op. Roer de saus door gekookte macaroni en zet de schaal even onder de ovengrill. Op de calorieën let je morgen wel weer.
Meer kaas
Wil je geen melk gebruiken om de saus te maken? Je kunt de melk ook vervangen door bouillon. Of smelt de kaas door 250 ml kookroom, makkelijk en net zo lekker.
Ben je net zo’n kaaskop als ik, dan wil je vast ook deze gevulde paprika’s met gorgonzola eens proberen. Doen! Of doe eens gek en probeer deze manchego kaas met koffie en honing. Je weet niet wat je proeft!
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 250 ml melk
- 75 gram geraspte belegen kaas
- Peper
- Zout
- Smelt de boter in een steelpan
- Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en klop op laag vuur met een garde door de boter
- Dit heet een roux
- Blijf circa 3 minuten kloppen (de bloem is nu aan het garen)
- Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot je een egale saus hebt
- Breng de melk al kloppend aan de kook en draai het vuur dan weer laag
- Blijf circa 2 minuten kloppen tot je een mooie dikke saus hebt
- Voeg dan de geraspte kaas toe en klop deze door de saus tot dat alle kaas gesmolten is
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat
- Lekker bij gekookte bloemkool of witlof
Geef een reactie