Pesto van Jamie Oliver
Sinds ik mij kan heugen ben ik al fan van Britain’s bekendste kok: Jamie Oliver. Heerlijk hoe hij al slissend het gerecht opleukt met een pinch of salt. Nu betekent dit een snuf zout, maar bij Jamie is dat relatief. Net als zijn gebruik van olijfolie. Hele liters gaan er in zijn programma’s door heen. Ach, alles voor de smaak nietwaar!
Vloeibaar goud
En gelijk heeft hij. Alles wordt toch beter als je niet te zuinig bent met zout en vet? Waarom smaakt het eten in een restaurant altijd zo lekker? Juist, omdat zij gul gebruik maken van boter en room. Is ook helemaal niet verkeerd als je dit met mate doet. Zowel boter als room bevatten helaas veel verzadigde vetten en zijn dus niet bevorderlijk voor de gezondheid. Hoera voor de olijfolie want dit vloeibare goud bevat veel goede onverzadigde vetten. Snappen we Jamie gelijk een stuk beter! Als ik soms wat inspiratieloos ben wat ik nu dan toch weer wil gaan maken, blader ik altijd door een van mijn kookboeken. Nu moet ik zeggen dat de kookboeken van Jamie Oliver wel favoriet zijn. Dus toen ik het recept voor pesto in Jamie’s dinners tegenkwam kreeg ik spontaan zin in pesto met vis.
Niet te zuinig met olijfolie
Pak de olijfolie maar uit de kast want pesto moet lekker vloeibaar zijn en niet droog en korrelig. Niet te zuinig dus met de fles. Nu kun je net als Jamie (en ik) basilicum gebruiken, dat is wel hoe pesto het meest gemaakt wordt, maar experimenteer eens met rucola. Of gebruik cashewnoten in plaats van pijnboompitten. De hoeveelheden per ingrediënt blijven hetzelfde dus doe gewoon wat jou lekker lijkt.
Om je wat inspiratie te geven hoe je pesto in een gerecht kunt verwerken kun je kijken op dit gerecht met gegrilde aubergine. Ook lekker is de kip caprese met pesto.
- 2 bakjes basilicum a 15 gram per stuk (alleen de blaadjes)
- 1 flinke hand geraspte parmezaanse kaas
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 flinke el olijfolie
- 1 klein handje pijnboompitten, licht geroosterd
- Peper
- Zout
- Snij de blaadjes van de basilicum fijn
- Stamp de basilicum samen met de knoflook in een vijzel of gebruik de keukenmachine of zelfs een staafmixer
- Doe de pijnboompitten erbinnen stamp of maal het opnieuw
- Schep dit mengsel in een kom en doe de helft van de kaas erbij
- Roer de kaas er rustig door en voeg de olijfolie toe
- Doe er zout en peper naar smaak bij en roer de rest van de kaas door de pesto
- Serveer dit bij wat je maar lekker vindt.
pLUT0
hoezo een ontdekkingsreis? Je maakt gewoon een recept van Jamie na en zet dit op je blog!
Yvette Jaarsma
Niet elk recept is dan ook een ontdekkingsreis. In dit geval niet, maar wilde ik het wel delen omdat het nu eenmaal een fantastisch recept is. Groet!