Spruitjes anno 2017
Menig mens houdt absoluut niet van spruitjes. Snap ik aan de ene kant wel, want ik lustte ze voorheen ook niet graag. Dat wil zeggen, wie houdt er namelijk wel van tot snot gekookte kleffe spruiten. Juist! En dan die weeïge kooklucht die daarna nog dagen in je huis hangt. Bleh!
Leuke lezers, geef toe, dit is wel heel erg jaren vijftig. Toen werd alles nog tot prut gekookt. Dat is absoluut niet meer van deze tijd. Tegenwoordig wokken, roosteren en blancheren we onze groenten. Bijkomend voordeel is dat er geen vieze luchtjes meer door het huis zweven. En, nog belangrijker, de vitaminen blijven bewaard. Je eet tenslotte niet voor niets die aanbevolen 200 gram groenten. Wil je er ook wel wat baat bij hebben, nietwaar?
Toen ik laatst in het kookboek van Nigella Lawson aan het bladeren was, stuitte ik op een recept voor geroosterde spruitjes. Jullie kennen haar wel toch? Engeland’s meest sexy vrouwelijke huis-, tuin- en keukenkok. Haar weelderige figuur doet menig mannenhart sneller kloppen. Of ze daarom ook sneller de keuken induiken durf ik echter niet te beweren.
Anyways, geroosterde spruitjes dus. Dat wilde ik wel eens proberen. Ik maakte er een Italiaans gerecht van door knoflookolie, citroen, rozemarijn en parmezaanse kaas aan toe te voegen.
Het is echt een heerlijk bijgerecht bij gegrild vlees. Of serveer eens bij een bbq. Succes verzekerd en helemaal van nu.
Spruitjessmaak te pakken? Deze clafoutis met spruitjes is ook een vernieuwd recept om je familie en vrienden aan de spruitjes te krijgen.
- 500 gram schoongemaakte spruitjes, gehalveerd
- Rasp van 1 citroen
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 2 el knoflookolie
- Zwarte peper
- 2 el geraspte parmezaanse kaas
- Verwarm de oven op 220 graden
- Giet de knoflookolie in een ondiepe ovenschaal
- Strooi de citroenschil rasp in de schaal
- Strooi de rozemarijn in de schaal
- Verdeel alle spruitjes over de schaal en maal er zwarte peper naar smaak over
- Hussel door elkaar
- Zet 20 minuten in de oven
- Haal dan uit de oven en strooi er de parmezaanse kaas over heen
- Lekker als bijgerecht bij vlees
Geef een reactie