Een oude klassieker
Met dit warme weer heb ik meestal niet zo’n zin om lang in de keuken te staan of in zwaar en veel eten. Liever eet ik dan een kakelvers visje met daarbij een lekkere salade. Nog niet zo lang geleden was de geitenkaas salade het restaurantgerecht voor de vega’s onder ons. Het leek wel of de desbetreffende koks niet veel verder keken dan een hoop sla met daarop een gegrilde plak geitenkaas.
Niet echt origineel en die arme vega’s waren het dan ook echt wel beu. Gelukkig is er anno 2018 zoveel meer keus uit lekkere gerechten zonder vlees of vis. Toch blijf ik het af en toe nog zo lekker vinden om de good old geitenkaas salade op tafel te zetten. Maar dan wel met echt lekkere geitenkaasjes en niet die fabrieksplakken die naar alles smaken behalve… Juist, geitenkaas.
Je kunt de artisjokken ook vervangen door gegrilde groene asperges of paprika. Of rooster eens wat hazelnoten of walnoten in plaats van pijnboompitten. Serveer er knapperig brood bij met een lik gezouten boter als voorgerecht. Of als bijgerecht bij een mooie moot zalm of gegrilde kip.
- 2 Crottin de Chavignol (of andere stevige kleine geitenkaasjes)
- 100 gram botersla
- 1 blik artisjokharten
- 2 el pijnboompitten
- 2 el balsamicoazijn
- 1 el olijfolie
- 1 el honing
- Verwarm de oven op 180 graden
- Bekleed de oven bakplaat met aluminiumfolie
- Snij de kaasjes doormidden en leg ze op het aluminiumfolie
- Zet 3 a 4 minuten in de oven
- Rooster de pijnboompitten in een pan (zonder olie te gebruiken) goudbruin
- Maak een dressing door de balsamicoazijn, honing en olijfolie met elkaar te mengen
- Leg de sla op een mooi bord
- Hussel er de dressing doorheen
- Strooi de pijnboompitten over de sla
- Leg hier en daar een artisjokhart
- Haal de kaas uit de oven en leg ook op de sla
- Serveer met knapperig brood als voorgerecht of bij een bbq als bijgerecht
Geef een reactie