Eet meer peulvruchten
We moeten met z’n allen meer aan de peulvruchten. Hartstikke gezond en een hele goede vleesvervanger. Neem nou de kikkererwt. Kennen jullie allemaal vast als hoofdbestanddeel van humus. Maar de kikkererwt kan zoveel meer. Het is namelijk een zeer veelzijdige peulvrucht.
Je eet hem namelijk als groente, koolhydratenbron én vleesvervanger of je tovert de erwtjes om tot een gezonde snack. Waarom zijn deze gele knikkers zo goed voor je en wat kun je ermee maken?
Kikkererwten zitten vol koolhydraten en vezels. Bovendien zitten er veel eiwitten, ijzer en B-vitamines in. Klinkt goed toch! Met het verorberen van deze gezonde peulvruchten houd je het voedingscentrum tenminste ook weer tevreden.
Je kunt ze gebruiken om falafel mee te maken, of maak eens borrelnootjes van kikkererwten. Ik bedacht deze puree van kikkererwten met knoflook en geitenkaas. Meneer CurlsCulinair vond de knoflook erg sterk aanwezig, maar ik vond dat zelf niet. Doe er voor de zekerheid gewoon een teentje minder in als je morgen een belangrijke afspraak hebt. Wel zo prettig voor de andere partij.
Serveer het met brood als borrelhap of als bijgerecht bij vlees of gevogelte.
- 200 gram kikkererwten uit blik (niet uitlekken)
- 2 kleine teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el zachte geitenkaas of feta
- ½ el boter
- 1 tl citroensap
- Pureer de kikkererwten met staafmixer tot smeuïge puree
- Verhit de boter in een steelpan
- Smoor de knoflook circa twee minuten in de boter op zacht vuur
- Voeg de kikkererwten puree toe
- Verwarm vijf minuten op zacht vuur
- Roer dan de geitenkaas of feta en het citroensap en peper naar smaak door de puree
- Laat nog een paar minuten pruttelen
- Pureer het mengsel dan nogmaals glad en egaal
- Lekker met een gebakken biefstuk of kipfilet
Geef een antwoord