Pitstop
Ik heb in mijn leven met heel wat beroepsvormen kennis gemaakt. Met het lopen van een krantenwijk zette ik de eerste schreden op mijn carrièrepad. Daarna werd ik kassameisje bij een warenhuis, draaide ik ijsco’s bij een ijssalon en archiveerde ik duizenden memo’s bij een verzekeringsmaatschappij. Allemaal naast mijn school en studie natuurlijk. Echt serieus kon je dat nog niet noemen. Dat kwam pas toen ik als intercedente werd aangenomen bij een gerenommeerd uitzendbureau. Best leuk hoor allemaal. Na een jaar was ik het leuren naar vacatures en acht uur op mijn derrière zitten achter een klein bureautje echter wel beu. Ik wilde cruisen met mijn auto door Nederland. Dat heb ik geweten. Na een paar jaar als accountmanager voor diverse merken heb ik Nederland zeker vier keer rondgereden en kwam ik nog het meest in exotische oorden als Klazienaveen en Geertruidenberg. Deze carrière was dan ook daarna snel beëindigd. Je zou zeggen dat ik door al die kilometers een soort van Max Verstappen op de weg ben. Klopt. Dat was ik ook, echter door mijn huidige baan kom ik niet zoveel meer op de weg. En aangezien mijn liefde meestal rijdt, ga je het toch een beetje verleren. Daarom pakte ik de auto in plaats van de trein toen een vriendin vroeg of ik bij haar effe een bakje leut kwam doen. Na een gezellige middag stapte ik de bolide weer in en reed de snelweg op. Ik zat te transpireren alsof het hier om mijn eerste saunabezoek ging, in plaats van invoegen op de snelweg. Met de gedachte aan deze rode linzenballetjes ging alles toch nog goed. Ik zoefde naar huis. Net als fietsen verleer je autorijden blijkbaar niet. Deze zachte, smeuïge ballen van linzen, knoflook en ui zet je binnen een uur op tafel. De meeste tijd zit ‘m in het half uurtje wachttijd in de koelkast. Kun je nog net voor een pitstop.
- 200 gram rode linzen
- 2 el tomatenpuree
- 3 el olijfolie
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el chilipoeder
- 40 gram havermout
- 40 gram tahin (Marokkaanse winkel of toko)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- ½ theelepel sambal
- 1 à 2eetlepels citroensap
- 1 à 2 eetlepel honing
- 50 ml water
- Breng de linzen in 500 ml water aan de kook
- Kook op zacht vuur in 15 minuten gaar
- Laat goed uitlekken en beetje afkoelen
- Prak met een vork tot grove massa
- Doe de linzen samen met de ui, knoflook, tomatenpuree, olijfolie, chilipoeder, havermout in een kom en meng goed tot een egale massa
- Voeg een snuf zout en peper toe en meng nogmaals door elkaar
- Dek de kom af en zet minimaal 30 minuten in de koelkast
- Vorm er dan 16 balletjes van die je op een met bakpapier beklede bakplaat legt
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Zet ze 15 a 20 minuten in het midden van de oven en draai elke 5 minuten
- Ik heb ze daarna nog even gebakken in een droge koekenpan om ze een geroosterd korstje te geven
- Serveer met de tahinsaus
- Doe alle ingrediënten in een hoge kom en mix met de staafmixer tot gladde saus
Geef een reactie