Mond open
Ik zeg het jullie eerlijk. Ik ben bang voor de tandarts. Als kind heb ik denk ik een trauma opgelopen, doordat ik geen verdoving in mijn kindergebit kreeg. En dus zat ik altijd met angst en beven in die stoel. En die angst ben ik nooit ontgroeid. Zodra dat instrument met dat geniepige haakje richting mijn mond komt, breekt het zweet me aan alle kanten uit. En probeer maar eens te antwoorden op de jolige vragen van de tandarts met je mond vol watten. Ik heb eens anderhalf uur met mijn mond wagenwijd open op die stoel moeten liggen. Ik had kramp in mijn kaken, rug en armen. Ik ging naar binnen als dertiger en kwam eruit als zestiger. Bij wijze van spreke dan hè! Zestig is tegenwoordig het nieuwe twintig. Conclusie, de tandarts en ik worden geen Facebook vrienden. Maar ja, je moet er elk jaar toch weer aan geloven, dus dan kan je jezelf beter maar een beloning in het vooruitzicht stellen. In mijn geval deze hartige muffins met champignon en parmezaan. Ideaal voor restjes groenten en het laatste hompje kaas. En mocht je door alle verdovingen gedwongen zijn tot vloeibaar voedsel, kun je ze ook prima invriezen. Ze blijven dan zeker drie maanden goed. Ruim op tijd voor je volgende afspraak.
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 50 ml melk
- 75 ml olijfolie
- 175 gram groenten naar keuze (ik gebruikte 75 gram champignons en 100 gram geschilde en gekookte pompoen)
- 1 el verse kruiden zoals basilicum, peterselie, oregano, koriander (ik gebruikte oregano)
- 50 gram geraspte kaas (ik gebruikte parmezaanse kaas)
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Peper
- Zout
- Verwarm de oven op 175 graden
- Vet een muffinvorm in met een beetje olie of gebruik papiertjes
- Hak de gekozen groenten fijn
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de groenten samen met de knoflook voor enkele minuten
- Voeg dan de fijngehakte verse kruiden toe en een flinke snuf zout en peper
- Mix alles goed door elkaar en zet het vuur uit
- Meng in een kom de eieren met de olijfolie en de melk tot een egaal mengsel
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en meng wederom goed door elkaar tot een beslag
- Voeg de groenten en kaas toe en meng nogmaals goed door elkaar
- Verdeel het mengsel over acht muffinvormpjes
- Rasp nog wat extra (parmezaanse) kaas over de muffins
- Zet de muffins in hun vorm 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn
- De muffins zijn klaar als je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uit komt
- Haal de muffins uit de oven en laat een beetje afkoelen
- Zet de oven uit
- Haal de muffins uit de vorm en zet ze terug op het ovenrooster tot ze zijn afgekoeld
Geef een reactie