Iedereen aan de tapas
Iedereen lust volgens mij wel tapas. Dat komt omdat deze kleine gerechtjes zo veelzijdig zijn. Maak maar eens in Spanje een rondje langs de diverse cafeetjes in een willekeurige stad. Overal waar je komt serveren ze wel een klein bordje met kaas, worst, olijven of een stukje tortilla bij je cerveza of vino.
De term tapas is afgeleid van het werkwoord tapar, wat afdekken betekent. Vroeger werd er vaak een plakje ham of stuk brood op het glas gelegd. Dit voorkwam namelijk dat de vliegen eveneens genoten van jouw bier, wijn of sherry.
Tegenwoordig wordt een tapa meer gezien als eetlust opwekkend hapje om alvast in de stemming te komen voor het diner. Ik denk ook dat het door menig toerist wordt gezien als hapje om de lange wachttijd tot de restaurants open gaan te overbruggen. Heb je tenminste alvast wat in je maag.
Thuis kun je natuurlijk aan tafel wanneer je maar wilt. Je kunt deze tapa van ei, geroosterde paprika en olijven, ook wel bekend als tortilla, maken als onderdeel van een tapas buffet. Of serveer het eens traditioneel als hapje bij de borrel. Ideaal voor de late eters onder ons.
- 4 eieren
- 1 rode puntpaprika of gewone paprika
- 2 lente-uitjes, in ringen gesneden
- Peper
- Zout
- Oregano
- Scheutje water of melk
- 50 gram geraspte (oude) kaas
- Verwarm de oven op 180 graden
- Klop de eieren los met een scheutje melk of water
- Voeg oregano, peper en zout naar smaak toe
- Snij de paprika in kleine blokjes
- Voeg samen met de lente-ui toe aan het ei-mengsel
- Klop alles nog een keer goed door elkaar
- Giet alles in een ronde schaal van circa 16 cm doorsnee
- Zet 15 minuten in de oven
- Strooi dan de kaas over de tortilla
- Zet nog 15 minuten in de oven totdat de tortilla mooi lichtbruin is gekleurd is en de kaas gesmolten
- Lekker met een frisse salade of als onderdeel van een tapasmaaltijd
Geef een antwoord