Radioactieve Paté, althans zo lijkt het…
Soms moet je gewoon eens gerechten uitproberen. Iets kan er heel onappetijtelijk uitzien, maar bij nadere inspectie toch verrekte goed smaken. Toch krijg je mij niet aan de paté. Ik vind de kleur te bleek, de structuur te weeïg en de smaak ronduit onprettig. En dan druk ik het nog zacht uit. Alsof je een blikje kattenvoer oplepelt. Maar omdat ik toch een keer iets van een paté op tafel wilde zetten, koos ik voor deze feloranje wortelvariant. Een vegetarische versie met walnoten en parmezaanse kaas. De structuur is zacht en lijkt op mousse terwijl de noten ‘m een beetje een bite geven. Tuurlijk lijkt het niet op ‘echte’ paté, maar tis weer eens een keer wat anders. Verandering van spijs doet immers nog altijd eten. Serveer ‘m als voorgerecht met een frisse salade en brood. Ook ideaal voor een zomerse picknick!
- 600 gram geschrapte wortel in kleine stukken
- 1 grote ui, in kleine stukken gesneden
- 4 eieren
- 4 el geraspte parmezaanse kaas
- 75 gram walnoten
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 beker crème fraiche van 125 ml
- Zout
- Paneermeel
- Boter voor invetten
- Verwarm de oven op 200 graden
- Doe de wortels met de ui, komijn, koriander en een snuf zout in een pan met klein laagje water en laat 25 minuten koken
- Giet het water af en pureer alles tot mooie wortelpuree
- Meng in een grote kom de crème fraiche met de eieren tot romige egale massa
- Hak de walnoten grof
- Voeg de kaas en de noten toe aan het ei/crème fraiche mengsel
- Schep nu ook de wortelpuree er door heen
- Zorg dat alle ingrediënten goed met elkaar zijn gemengd
- Vet een cakeblik in met boter en bestrooi wat paneermeel op de bodem en langs de randen
- Giet de het wortelmengsel er in en druk voorzichtig aan en strijk de bovenkant vlak
- Dek de bovenkant af met aluminiumfolie
- Zet het cakeblik in een braadslee of grote ovenschaal
- Giet daar heet water in tot 1 centimeter onder de rand van het cakeblik
- Zet 50 minuten in de oven
- Haal de cake er uit en laat minimaal 1 uur afkoelen
Geef een reactie