Boerentapas
Enige tijd geleden ging een vriendin van me de liefde achterna en verhuisde zij van het stadse Amersfoort naar de provincie. Om precies te zijn het pittoreske Haaksbergen. Voor diegene die geen aardrijkskunde in hun vakkenpakket hadden, dat ligt vlakbij Enschede. En zo geschiedde het dat M en ik op een mooie zondag de A1 afreden richting het Oosten. Man, wat is die weg lang. Maar uiteindelijk konden we dan toch de afslag nemen en reden we door weilanden, zagen we veel koeien en schapen en liefelijke dorpjes met niet te missen imposante wegrestaurants. De plaatselijke Chinees was goed vertegenwoordigd en ook het biljartcafe met bitterbal en sateetje ontbraken niet. Maar net toen ik me afvroeg of er nog enige haute cuisine te vinden was, zag ik daar een mooi staaltje van fusion voorbij komen. Jawel, net voorbij Beckum serveerden ze boerentapas. Het liet mij niet meer los. Stukjes oer-Hollandse Goudse in plaats van Manchegokaas? Wordt de Serranoham ingeruild voor een onsje achterham? Een snelle zoektocht op Google leverde helaas niets op. Snel maar weer eens op bezoek om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen. Voor nu maakte ik lekkere Albondigas of zoals ze in Twente zeggen ‘gehaktballen in tomatensaus’.
- Voor de gehaktballen:
- 350 gram rundergehakt
- 5 el gehakte platte peterselie
- 3 of 4 teentjes knoflook
- 3 el broodkruim
- 2 eieren
- 2 el bloem
- 3 el olijfolie
- Voor de saus:
- 2 grote vleestomaten ontveld en in blokjes (Of een blik tomaten op sap van goede kwaliteit)
- 3-4 el sherry
- 1 ui gesnipperd
- 1 el boter
- 1 el gehakte oregano
- 1-2 tl chilipoeder
- Peper
- Zout
- Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen door elkaar en maak er ronde kleine balletjes van.
- Rol de balletjes door de bloem en schud het teveel er af.
- Bak de balletjes in olie bruin.
- Haal de balletjes uit de pan en zet weg.
- Voeg aan het bakvet de tomaten toe, ui, sherry, chillipoeder, oregano en laat 15 minuten pruttelen.
- Voeg dan de boter toe en roer zachtjes door de saus.
- Voeg naar wens peper en zout toe.
- Schenk de saus over de balletjes en serveer.
Geef een antwoord