Helemaal over de kook
Met topkok Robert Kranenborg zou ik best wel eens een beschuitje willen eten. Nee, nu niet gelijk denken dat ik meer wil dan een gezellig ontbijtje, die man is zeker twintig jaar te oud voor mij. Het lijkt me interessant om eens te horen hoe hij over bepaalde gerechten denkt en uiteraard bereidt. Enkele jaren geleden presenteerde hij het programma ‘Over de kook’. Vijf amateurkoks moesten zich bewijzen in zijn keuken en hun signature dishes bereiden voor vijftig gasten. Zowel Robert als de gasten scoorden de gerechten na afloop met een cijfer. Persoonlijk heb ik toch liever een negen van Robert dan van Bep uit de provincie. Alhoewel het ook wel eens voorkwam dat Robert vol lof was en de gasten het met lange tanden opaten. Maar de bezoekers hadden hun fifteen minutes of fame in the pocket en daar ging het bij de meesten van hen tenslotte om. Deze hartige sabayon van paprika en rode peper, op een basis van eierdooiers en wijn, is door de topkok himself bedacht. Mijn vorige poging om een recept van een topkok te imiteren was er niet een om naar huis over te schrijven. Zoals je kunt lezen in mijn blog over de geitenkaas lolly’s. Enigszins huiverig wijdde ik mij dan ook aan deze taak. Maar lieve lezers, het was verrukkelijk! Zacht, luchtig, zoet en hartig tegelijkertijd. Je zou het bijna als dessert bij vers fruit kunnen serveren. Zie je dat niet gelijk voor je, dan raad ik je aan om de sabayon te combineren met hartige wafels, wentelteefjes, geroosterde witvis of bij gebakken courgette of aubergine. Ik ben benieuwd naar het cijfer van Robert, maar van M kreeg ik een 9,5. Omdat perfectie in zijn ogen nog altijd niet bestaat.
Het recept van de hartige wafels met paprika en parmezaanse kaas staat uiteraard ook op CurlsCulinair.
- 1 rode geroosterde puntpaprika (kan ook uit pot)
- 0.5 rode peper van zaadlijsten ontdaan, fijngehakt
- 4 eierdooiers
- 100 ml droge witte wijn plus 1 el extra
- 1.5 tl suiker
- Zout
- 1 gepeld knoflookteentje
- Tabasco
- Halveer de paprika en haal de zaadlijsten eruit
- Leg de paprikahelften met de bovenkant naar boven op een met aluminiumfolie beklede bakplaat
- Rooster de paprika in een voorverwarmde oven op 230 graden in 15 minuten tot hij zwart uit begint te blakeren
- Haal uit de oven en laat afkoelen in een plastic zak
- Haal dan de vellen eraf
- Leg de paprika in een grote kom
- Voeg de rode peper en 100 ml droge witte wijn toe
- Pureer alles met een staafmixer tot een gladde roze massa
- Ga vanaf nu met een garde verder
- Voeg 1 voor 1 de dooiers aan het mengsel toe
- Blijf elke keer goed kloppen
- Verwarm een steelpan op laag vuur
- Giet er 1 el witte wijn in
- Giet dan het dooiermengsel in de pan
- Blijf kloppen
- Voeg de teen knoflook toe
- Blijf kloppen tot je een mooie schuimige massa hebt
- Dit duurt minimaal 10 minuten
Geef een reactie