Ouwe getrouwe
Al bladerend door mijn kookboek ‘Voor altijd zomer’ van Nigella Lawson, stuitte ik op dit gerecht. Eendenborst met salade van sinaasappel en ui. Canard a l’orange, als je een beetje indruk wilt maken op je gasten. Dat leek mij wel wat. Je kunt het meisje wel uit de jaren negentig halen, maar de jaren negentig niet uit het meisje. En eend met sinaasappel blijft tenslotte een gouden combinatie die al jaren op menig menukaart prijkt. Ik was even bang dat de uien heel scherp zouden smaken aangezien ze rauw blijven. Maar door het toevoegen van rode wijn azijn worden ze mooi roze en lekker zacht van smaak. Onthouden dus, deze tip. Sinaasappel erbij en voor de bite wat zwarte olijven en ruccola. De in sinaasappelsap en gember gemarineerde eend bakken en erbij serveren. Een ouwe getrouwe, gestoken in een nieuw jasje.
- Voor de marinade van twee eendenborsten
- sap en schil van 1 sinaasappel
- 1 vers stukje gember geschild en fijngehakt
- 1 rode ui in stukken gesneden
- Voor de salade
- 2 rode uien
- 4 sinaasappels
- Zout
- Handje zwarte olijven
- Handvol rucola
- Scheut rode wijn azijn
- Kruis het vel van de eendeborsen diagonaal in
- Laat de eendeborsten een paar uur in de marinade weken
- Snijd de rode uien in flinterdunne schijven
- Leg ze in een kom
- Schil de sinaasappels tot ook het witte vlies weg is
- Snijd ze daarna in mooie partjes en leg ze bij de uien in de kom
- Hussel goed door
- Voeg een scheut rode wijn azijn aan het mengsel toe
- Hussel nogmaals goed door
- Laat ook een paar uur intrekken
- Bak de eendeborsten op de velkant ongeveer 8 minuten in een anti aanbakpan zonder olie of boter
- Draai om en bak andere kant nog 3 minuten
Geef een reactie