Knoeikans nihil
Aan mijn reis naar India heb ik goede herinneringen overgehouden. De drukke steden met een wirwar van mensen, tuktuks, apen, auto’s, honden, fietsen en eetstalletjes met pakora en samosa’s maakten een diepe indruk. Wat een chaos! En dan die kleurige en vooral schone kleding! Als ik een keer iets leuks voor een feestelijke gelegenheid aan heb, prijkt er gelijk een vlek van het een of ander op. Die Indiase vrouwen eten blijkbaar zonder te morsen hun curry maaltijd op. Toen ik dan ook een feestje in het vooruitzicht had, nam ik het zekere voor het onzekere en maakte deze vega samosa’s. Knoeikans vrijwel nihil en toch lekker vullend als voorgerecht of bijgerecht. Het vouwen is even een kunstje dat je onder de knie moet krijgen, maar dan zijn ze in mum van tijd klaar. Heb je daarna alle tijd om partyproof de deur uit te gaan.
- 1 zoete aardappel
- 100 gram erwten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl garam masala
- 2 tl komijn
- 2 tl cayennepeper (op paprikapoeder)
- 2 tl gemberpoeder
- 1 tl zout
- 2 el sesam- of olijfolie
- 4 el Griekse yoghurt
- ¼ komkommer
- 1 handje muntbladeren
- Pak filodeeg
- Haal de filodeeg uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien
- Leg ze eenmaal ontdooit onder een vochtige doek tegen uitdroging
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes
- Kook de zoete aardappel 10 minuten in ruim water
- Voeg dan de doperwten aan de pan toe en kook nog eens 5 minuten op hoog vuur
- Giet het water af en laat de groenten in de pan staan
- Snij de ui en knoflook fijn
- Strooi de specerijen in een bakje en meng goed
- Verhit sesam- of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en de specerijen in circa twee minuten
- Voeg het dan samen met het zout toe aan de pan met groenten
- Stamp het geheel grof met een houten lepel
- Verwarm de oven voor op 175 ºC
- Snij de filodeeg in lange stroken van 10 centimeter breed
- Neem een vel en beleg de onderkant met een flinke lepel vulling
- Vouw de linker onderhoek schuin naar rechts over de vulling
- Vouw dan naar boven, dan naar links etc, zodat er een driehoekje ontstaat
- Leg de samosa’s op een vel bakpapier en smeer in met olie
- Bak de samosa’s 25-30 minuten tot ze mooi knapperig en bruin zijn
- Meng de yoghurt met de komkommer en munt en voeg peper en zout naar smaak toe
Geef een reactie