Kliekjesdag
Wist je dat we per persoon circa 50 kilo voedsel per jaar verspillen. Da’s toch ontzettend zonde en ook niet goed voor je portemonnee. Met dit in achterhoofd ging eens kijken wat ik nog in huis had. Er lag nog een pak worstjes in de vriezer en de koelkast bood blik tomaten op sap, rode peper en kropsla. Uien en knoflook, olie, azijn en specerijen heb ik altijd wel in de keukenkast dus al snel borrelde een lekker recept voor een homemade tomatensaus met geroosterde worstjes en een salade van kropsla met zurige dressing bij mij op. De tomatensaus is ook heerlijk bij pasta en een goede basissaus voor op een pizza. Ik zat nog te denken om er witte bonen door heen te mengen, maar die had ik niet meer in huis. Maak een dubbele portie en vries het in. Valt vast iets lekkers mee te maken voor een volgende kliekjesdag.
- Twee blikken tomaten op sap
- 1 rode peper
- Rode wijn
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- Basilicum
- Olijfolie
- Klontje boter (optioneel)
- Giet een scheut olijfolie in een diepe pan
- Snipper de uien fijn en hak de knoflook en peper (zaadjes verwijderen) klein
- Fruit de ui, de peper en de knoflook vijf minuten op zacht vuur in de olie
- Blus het dan af met een goede scheut rode wijn
- Voeg de blikken tomatensap toe en roer goed door
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Laat de saus circa twintig minuten pruttelen
- Pureer daarna met een staafmixer tot gladde saus
- Snij de basilicum heel fijn en voeg toe aan de saus
- Voeg eventueel een klontje boter toe om de saus nog smeuïger te maken
Geef een reactie