Pulled chicken met salsa op tortilla
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Zo uit het vuistje een Mexicaanse tortilla belegd met avocadomousse, uit elkaar getrokken kip en een frisse salsa.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Aantal personen: 2
Ingrediënten
Tortilla's
  • 225 gram bloem
  • 0.5 tl zout
  • 0.25 tl bakpoeder
  • 150 ml water
  • 60 ml zonnebloemolie
Kipkruidenmengsel
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el gemalen koriander
  • 1 el venkelzaad (gemalen)
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl (zee)zout
  • 2 tl peper
  • 2 el donkere basterdsuiker
Salsa
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 limoen
  • Zout
  • Paar takjes koriander (optioneel)
Overige ingrediënten
  • 2 kipfilets
  • 1 avocado
  • Peper
  • Olijfolie
Bereidingswijze
Tortilla's
  1. Dit kan een dag van te voren en leg ze dan in de koelkast in een afgesloten vershoudbox
  2. Doe de bloem, zout, bakpoeder in een grote kom
  3. Voeg water en zonnebloemolie toe
  4. Roer goed door
  5. Kneed dan met je handen een soepel deeg
  6. Zet minimaal 15 minuten afgedekt weg
  7. Verdeel het deeg dan in 10 kleine balletjes
  8. Rol met behulp van een deegroller een balletje (tussen twee stukken bakpapier tegen het plakken) uit tot een ronde plak van circa 10 cm doorsnee
  9. Zet een koekenpan op medium/heet vuur zonder olie of boter
  10. Leg de deegplak er in en verwarm 1.5 minuut per kant
  11. Leg op keukenpapier
  12. Maak er zo nog negen
  13. Je zult overhouden, maar je kunt ze in aluminiumfolie ook invriezen of de volgende dag opeten als lunch
Kip en kipkruidenmengsel
  1. Verwarm de oven op 190 graden
  2. Voeg alle specerijen voor het kipkruidenmengsel in een kom bij elkaar
  3. Meng ze goed tot een egale mix
  4. Smeer de kipfilets rondom in met olie
  5. Bedek ze rondom met de kruidenmix, mag best lekker dik ingesmeerd zijn
  6. Leg ze in een ovenschaal
  7. Zet 20/25 minuten in de oven
  8. De kip is klaar als een mes er schoon uit komt en de binnenkant van de kip mooi wit ziet
  9. Haal de kipfilets uit de schaal en laat ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie
Salsa
  1. Snijd de tomaten in kleine blokjes en verwijder de zaadlijsten
  2. Snijd de ui en knoflook heel fijn
  3. Voeg de ui en knoflook en tomaten bij elkaar in een kom
  4. Pers de limoen er boven uit
  5. Rasp eventueel nog wat schil en voeg toe aan de salsa
  6. Hak de koriander (als je dat gebruikt) fijn en voeg toe
  7. Voeg zout naar smaak toe
  8. Hussel goed door elkaar
Samenstellen
  1. Prak de avocado met een vork fijn en maal er zout en peper over
  2. Trek de kipfilets met je vingers uit elkaar (pulled chicken)
  3. Als je de tortilla's de dag van te voren gemaakt hebt dan moet je ze verwarmen in de oven of magnetron
  4. Maak je ze ter plekke dan hoef je ze niet te verwarmen
  5. Verwarm de tortilla's in de magnetron voor 30 seconden en in de oven op lage temperatuur (150 graden) circa 10 minuten
  6. Maak voor twee personen elk drie tortilla's belegd met avocado crème en daarop de kip en salsa
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/pulled-chicken-met-salsa-op-tortilla/