Pulled chicken met salsa op tortilla
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Aantal personen: 2
- 225 gram bloem
- 0.5 tl zout
- 0.25 tl bakpoeder
- 150 ml water
- 60 ml zonnebloemolie
- 2 el paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 el gemalen koriander
- 1 el venkelzaad (gemalen)
- 2 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl chilipoeder
- 2 tl (zee)zout
- 2 tl peper
- 2 el donkere basterdsuiker
- 3 tomaten
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 0.5 limoen
- Zout
- Paar takjes koriander (optioneel)
- 2 kipfilets
- 1 avocado
- Peper
- Olijfolie
- Dit kan een dag van te voren en leg ze dan in de koelkast in een afgesloten vershoudbox
- Doe de bloem, zout, bakpoeder in een grote kom
- Voeg water en zonnebloemolie toe
- Roer goed door
- Kneed dan met je handen een soepel deeg
- Zet minimaal 15 minuten afgedekt weg
- Verdeel het deeg dan in 10 kleine balletjes
- Rol met behulp van een deegroller een balletje (tussen twee stukken bakpapier tegen het plakken) uit tot een ronde plak van circa 10 cm doorsnee
- Zet een koekenpan op medium/heet vuur zonder olie of boter
- Leg de deegplak er in en verwarm 1.5 minuut per kant
- Leg op keukenpapier
- Maak er zo nog negen
- Je zult overhouden, maar je kunt ze in aluminiumfolie ook invriezen of de volgende dag opeten als lunch
- Verwarm de oven op 190 graden
- Voeg alle specerijen voor het kipkruidenmengsel in een kom bij elkaar
- Meng ze goed tot een egale mix
- Smeer de kipfilets rondom in met olie
- Bedek ze rondom met de kruidenmix, mag best lekker dik ingesmeerd zijn
- Leg ze in een ovenschaal
- Zet 20/25 minuten in de oven
- De kip is klaar als een mes er schoon uit komt en de binnenkant van de kip mooi wit ziet
- Haal de kipfilets uit de schaal en laat ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie
- Snijd de tomaten in kleine blokjes en verwijder de zaadlijsten
- Snijd de ui en knoflook heel fijn
- Voeg de ui en knoflook en tomaten bij elkaar in een kom
- Pers de limoen er boven uit
- Rasp eventueel nog wat schil en voeg toe aan de salsa
- Hak de koriander (als je dat gebruikt) fijn en voeg toe
- Voeg zout naar smaak toe
- Hussel goed door elkaar
- Prak de avocado met een vork fijn en maal er zout en peper over
- Trek de kipfilets met je vingers uit elkaar (pulled chicken)
- Als je de tortilla's de dag van te voren gemaakt hebt dan moet je ze verwarmen in de oven of magnetron
- Maak je ze ter plekke dan hoef je ze niet te verwarmen
- Verwarm de tortilla's in de magnetron voor 30 seconden en in de oven op lage temperatuur (150 graden) circa 10 minuten
- Maak voor twee personen elk drie tortilla's belegd met avocado crème en daarop de kip en salsa
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/pulled-chicken-met-salsa-op-tortilla/
3.5.3208