Kabeljauw met andijviestampot en kaassaus
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Hollands gerecht tussen zee en land met kabeljauw en andijviestampot.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediënten
  • 300 gram andijvie
  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 100 ml melk
  • 4 stukken kabeljauw van 100 gram per stuk
  • 1 el appelstroop of schenkstroop
  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 400 ml melk
  • 130 gram geraspte kaas (is precies een zakje)
  • 4 plakjes cheddarkaas
  • Peper
  • Zout
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Leg de kabeljauw in een schaal en druppel er de stroop overheen tot ze mooi glanzen
  3. Bestrooi met peper en zout
  4. Voeg een scheut witte wijn toe
  5. Zet 15 minuten in de oven
  6. Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar
  7. Giet af en stamp tot puree
  8. voeg de melk toe en roer door de aardappelen om het smeuïg te maken
  9. Voeg zout en peper toe
  10. Voeg nu de andijvie toe en mix goed met de aardappelen
  11. Laat als de boter smelten in een pan op een laag vuurtje
  12. De bedoeling is dat de boter volledig gesmolten is maar de boter mag zeker niet bruin worden
  13. helemaal vloeibaar moeten zijn
  14. Nu mag je de bloem toevoegen zorg er wel voor dat je alles goed roert tot een gladde massa (roux)
  15. Laat deze dan even op een laag vuurtje staan (circa 3 minuten)
  16. Als je alles drie minuten hebt laten garen dan voeg je de melk geleidelijk aan de roux toe
  17. Blijf het mengsel roeren tot het begint te binden
  18. Voeg nu geleidelijk de kaas toe terwijl je goed blijft roeren
  19. Ga door tot alle kaas opgenomen is en je een mooie egale saus hebt
  20. Voeg peper en zout naar smaak toe
  21. Leg de stamppot op een bord en leg het stuk kabeljauw op de stamppot
  22. Druppel er de kaassaus omheen
  23. Serveer de rest van de saus aan tafel
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/kabeljauw-met-andijviestampot-en-kaassaus/