Kabeljauw met andijviestampot en kaassaus
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
- 300 gram andijvie
- 400 gram kruimige aardappelen
- 100 ml melk
- 4 stukken kabeljauw van 100 gram per stuk
- 1 el appelstroop of schenkstroop
- 40 gram bloem
- 40 gram boter
- 400 ml melk
- 130 gram geraspte kaas (is precies een zakje)
- 4 plakjes cheddarkaas
- Peper
- Zout
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de kabeljauw in een schaal en druppel er de stroop overheen tot ze mooi glanzen
- Bestrooi met peper en zout
- Voeg een scheut witte wijn toe
- Zet 15 minuten in de oven
- Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar
- Giet af en stamp tot puree
- voeg de melk toe en roer door de aardappelen om het smeuïg te maken
- Voeg zout en peper toe
- Voeg nu de andijvie toe en mix goed met de aardappelen
- Laat als de boter smelten in een pan op een laag vuurtje
- De bedoeling is dat de boter volledig gesmolten is maar de boter mag zeker niet bruin worden
- helemaal vloeibaar moeten zijn
- Nu mag je de bloem toevoegen zorg er wel voor dat je alles goed roert tot een gladde massa (roux)
- Laat deze dan even op een laag vuurtje staan (circa 3 minuten)
- Als je alles drie minuten hebt laten garen dan voeg je de melk geleidelijk aan de roux toe
- Blijf het mengsel roeren tot het begint te binden
- Voeg nu geleidelijk de kaas toe terwijl je goed blijft roeren
- Ga door tot alle kaas opgenomen is en je een mooie egale saus hebt
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Leg de stamppot op een bord en leg het stuk kabeljauw op de stamppot
- Druppel er de kaassaus omheen
- Serveer de rest van de saus aan tafel
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/kabeljauw-met-andijviestampot-en-kaassaus/
3.5.3208