Gestoofde kalfswangen met een hutspot zonder te stampen van pastinaakpuree en gekookte wortelen met geroosterde ontbijtkoek. Daarnaast een uitgeholde ui met gorgonzola en gepofte knoflook.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
800 gram kalfswangen (vliezen en vet verwijderd)
400 ml rode wijn
200 ml runderbouillon
100 ml melk
100 ml witte wijn
2 uien, gesnipperd
4 hele uien
3 tenen knoflook, fijngehakt
8 hele tenen ongepelde knoflook
2 laurierblaadjes
1 tl kruidnagelpoeder
1 grote winterpeen
2 pastinaken
100 gram gorgonzola
2 plakken ontbijtkoek
Peper
Zout
Boter
Bereidingswijze
Verhit een klont boter in een pan waar een deksel op past
Wrijf de kalfswangen goed in met peper en zout
Voeg de twee gesnipperde uien en de drie tenen gehakte knoflook toe aan de gesmolten boter
Voeg ook de kalfswangen toe en braad ze 1 minuut per kant
Blus af met de rode wijn en breng aan de kook
Zet dan het vuur op de laagste stand
Voeg de bouillon toe
Voeg de laurier en kruidnagelpoeder toe
Leg de deksel op de pan
Laat 6 uur sudderen
Schil de pastinaken en snijd in blokken
Kook de pastinaken in 10 minuten in een laagje water gaar
Giet het water af en pureer de pastinaken samen met 100 ml melk en peper en zout tot een puree
Haal de puree door een zeef zodat de puree nog zachter van structuur is
Verwarm de oven op 140 graden
Leg de plakken ontbijtkoek op een bakplaat en rooster ze in 10 minuten krokant
Hol de hele uien uit met een lepeltje
Vul de uien met gorgonzola
Zet de uien in een ovenschaal met 100 ml witte wijn en 100 ml water
Haal de ontbijtkoek uit de oven en snijd in 8 mooie stukken
Verhoog de oventemperatuur naar 180 graden
Dek de schaal met de uien af met aluminiumfolie
Zet in de oven voor 40 minuten
Leg 8 teentjes knoflook in een stuk aluminiumfolie en vouw het aan de bovenkant dicht
Leg ook in de oven en rooster ze in 40 minuten zacht
Schil de wortel en snijd de wortel in kleine blokjes
Kook de wortelen in een bodempje water voor ⅚ minuten beetgaar
Giet af en roer er een klein klontje boter door en houd warm
Haal de knoflook uit de oven
Verwijder de aluminiumfolie van de schaal met uien
Zet de grill aan van de oven
Laat de uien nog 10 minuten grillen zodat de kaas een mooi bruin korstje krijgt
Giet het vocht van de kalfswangen door een zeef in een steelpan
Kook tot eenderde in op hoog vuur
Houd de kalfswangen ondertussen warm in de pan met deksel erop
Maak de borden op door op elk bord een streep pastinaakpuree te dresseren
Leg daar een vierkantje wortelblokjes bovenop
Leg op elk wortelvierkant een stuk kalfswang
Leg op elke kalfswang 2 gepofte knoflooktenen
Leg er een gevulde ui naast
Leg de geroosterde ontbijtkoek erbij
Maak af met de ingekookte saus en geef de rest van de saus er aan tafel bij
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/gestoofde-kalfswangen-met-hutspot/