Aubergine met rundergehakt en feta
Bereiding
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Turks
Aantal personen: 4
- 4 aubergines
- 400 gram rundergehakt
- 3 tomaten
- 2 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- Snuf kaneelpoeder
- 2 el Pul biber (pittige paprikapoeder bij de Islamitische winkel te koop) Anders is chilipoeder een goed alternatief
- 2 el komijn
- Zout
- Peper
- 100 gram feta
- 2 el tomatenpuree
- 200 ml water
- 250 ml Turkse yoghurt
- 2 el pul biber (zie opmerking hierboven)
- 2 el gedroogde munt
- Flinke snuf zout
- Verwarm de oven op 220 graden
- Snijd van de aubergines om en om een stuk schil af (soort van circustent effect)
- Prik de aubergines aan alle kanten een paar keer in met een mes
- Bestrijk de aubergines met zonnebloemolie
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet circa 45 minuten in de oven totdat je er met een mes in het dikste gedeelte makkelijk doorheen komt
- Maak ondertussen de vulling
- Snipper de uien en hak de knoflook fijn
- Giet wat olijfolie in een pan en smoor de uien in een paar minuten glazig
- Kruis de tomaten aan de bovenkant in en leg in een bak met kokend water
- Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin en rul is
- Voeg de pul biber of chilipoeder toe
- Schep goed door de gehakt
- Ontvel twee tomaten en snijd in blokjes
- Voeg de knoflook en tomaten toe in de pan
- Schep weer goed om
- Laat nu op zacht vuur het vocht verdampen
- Dat duurt circa 15 minuten
- Draai het vuur uit en voeg de komijn en naar smaak peper en zout toe
- Haal de aubergines uit de oven
- Snijd ze bijna doormidden (laat kop en uiteinde aan elkaar zitten) en trek ze voorzichtig een beetje uit elkaar
- Vul elke aubergine met een kwart van het gehaktmengsel
- Meng 2 el tomatenpuree met 200 ml water
- Giet dat in een grote ovenschaal of twee kleine ovenschalen
- Verdeel de aubergines over de ovenschalen en dek af met aluminiumfolie
- Zet de oven terug naar 180 graden
- Zet de schaal of schalen terug in de oven
- Bak de aubergines nog eens 30 minuten
- Haal dan het folie er af
- Verkruimel de feta en snijd de derde tomaat in dunnen partjes
- Leg op elke aubergine wat plakjes tomaat en bestrooi met de feta
- Zet de aubergines zonder de folie terug in de oven
- Laat nog 15 minuten garen in de oven tot de kaas lichtelijk gesmolten is
- Doe de yoghurt in een kom
- Voeg de pul biber of chilipoeder, de gedroogde munt en zout toe
- Roer goed door
- Serveer bij de aubergines
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/aubergine-met-rundergehakt-en-feta/
3.5.3208