Aubergine met rundergehakt en feta
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Turkse ovenschotel met gevulde aubergine met rundergehakt en feta.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Turks
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
Aubergineschotel
  • 4 aubergines
  • 400 gram rundergehakt
  • 3 tomaten
  • 2 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Snuf kaneelpoeder
  • 2 el Pul biber (pittige paprikapoeder bij de Islamitische winkel te koop) Anders is chilipoeder een goed alternatief
  • 2 el komijn
  • Zout
  • Peper
  • 100 gram feta
  • 2 el tomatenpuree
  • 200 ml water
Saus
  • 250 ml Turkse yoghurt
  • 2 el pul biber (zie opmerking hierboven)
  • 2 el gedroogde munt
  • Flinke snuf zout
Bereidingswijze
Aubergineschotel
  1. Verwarm de oven op 220 graden
  2. Snijd van de aubergines om en om een stuk schil af (soort van circustent effect)
  3. Prik de aubergines aan alle kanten een paar keer in met een mes
  4. Bestrijk de aubergines met zonnebloemolie
  5. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
  6. Zet circa 45 minuten in de oven totdat je er met een mes in het dikste gedeelte makkelijk doorheen komt
  7. Maak ondertussen de vulling
  8. Snipper de uien en hak de knoflook fijn
  9. Giet wat olijfolie in een pan en smoor de uien in een paar minuten glazig
  10. Kruis de tomaten aan de bovenkant in en leg in een bak met kokend water
  11. Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin en rul is
  12. Voeg de pul biber of chilipoeder toe
  13. Schep goed door de gehakt
  14. Ontvel twee tomaten en snijd in blokjes
  15. Voeg de knoflook en tomaten toe in de pan
  16. Schep weer goed om
  17. Laat nu op zacht vuur het vocht verdampen
  18. Dat duurt circa 15 minuten
  19. Draai het vuur uit en voeg de komijn en naar smaak peper en zout toe
  20. Haal de aubergines uit de oven
  21. Snijd ze bijna doormidden (laat kop en uiteinde aan elkaar zitten) en trek ze voorzichtig een beetje uit elkaar
  22. Vul elke aubergine met een kwart van het gehaktmengsel
  23. Meng 2 el tomatenpuree met 200 ml water
  24. Giet dat in een grote ovenschaal of twee kleine ovenschalen
  25. Verdeel de aubergines over de ovenschalen en dek af met aluminiumfolie
  26. Zet de oven terug naar 180 graden
  27. Zet de schaal of schalen terug in de oven
  28. Bak de aubergines nog eens 30 minuten
  29. Haal dan het folie er af
  30. Verkruimel de feta en snijd de derde tomaat in dunnen partjes
  31. Leg op elke aubergine wat plakjes tomaat en bestrooi met de feta
  32. Zet de aubergines zonder de folie terug in de oven
  33. Laat nog 15 minuten garen in de oven tot de kaas lichtelijk gesmolten is
Saus
  1. Doe de yoghurt in een kom
  2. Voeg de pul biber of chilipoeder, de gedroogde munt en zout toe
  3. Roer goed door
  4. Serveer bij de aubergines
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/aubergine-met-rundergehakt-en-feta/