Kreeft met kruidenboter
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
De welbekende kreeft uit de oven met zelfgemaakte kruidenboter. Deze klassieker is vrij makkelijk te maken, mits je niet bang bent voor het beestje tijdens de bereiding. Lekker met brood, friet en/of salade.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
  • 2 gekookte kreeften
  • 4 el geraspte parmezaan of oude kaas
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 tl mosterd
  • tabasco
  • Sap van een halve limoen
  • 150 ml droge, witte wijn
  • 150 g zachte boter
  • paprikapoeder
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 1 el gedroogde dille
  • peper
  • zout
Bereidingswijze
Kruidenboter
  1. Snipper de sjalot fijn
  2. Pers een halve limoen uit
  3. Laat de wijn met de gesnipperde sjalot in een pannetje zachtjes inkoken tot praktisch alle wijn verdampt is en laat afkoelen
  4. Vermeng de zachte boter met de gebakken sjalotsnippers en de geraspte kaas
  5. Doe er de mosterd, de peterselie en dragon en een mespunt paprikapoeder bij
  6. Breng op smaak met limoensap en een paar druppels tabasco
  7. Rol de kruidenboter in aluminiumfolie en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast
Kreeft
  1. Halveer de kreeften in de lengte
  2. Haal er de kop en de scharen af
  3. Maak het vlees van de kreeftenstaart los van het pantser en snij het in kleine stukjes
  4. Vul de kreeftenhelften weer met de plakjes kleine kreeft
  5. Leg de halve kreeften op een grote bakplaat
  6. Dek het kreeftenvlees volledig af met plakjes koude kruidenboter
  7. Zet 5 tot 8 minuten onder de hete grill, tot de kruidenboter mooi goudbruin gekleurd is
  8. Serveer meteen
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/kreeft-met-kruidenboter/