De welbekende kreeft uit de oven met zelfgemaakte kruidenboter. Deze klassieker is vrij makkelijk te maken, mits je niet bang bent voor het beestje tijdens de bereiding. Lekker met brood, friet en/of salade.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
2 gekookte kreeften
4 el geraspte parmezaan of oude kaas
1 sjalot, fijngesnipperd
1 tl mosterd
tabasco
Sap van een halve limoen
150 ml droge, witte wijn
150 g zachte boter
paprikapoeder
1 el gedroogde peterselie
1 el gedroogde dille
peper
zout
Bereidingswijze
Kruidenboter
Snipper de sjalot fijn
Pers een halve limoen uit
Laat de wijn met de gesnipperde sjalot in een pannetje zachtjes inkoken tot praktisch alle wijn verdampt is en laat afkoelen
Vermeng de zachte boter met de gebakken sjalotsnippers en de geraspte kaas
Doe er de mosterd, de peterselie en dragon en een mespunt paprikapoeder bij
Breng op smaak met limoensap en een paar druppels tabasco
Rol de kruidenboter in aluminiumfolie en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast
Kreeft
Halveer de kreeften in de lengte
Haal er de kop en de scharen af
Maak het vlees van de kreeftenstaart los van het pantser en snij het in kleine stukjes
Vul de kreeftenhelften weer met de plakjes kleine kreeft
Leg de halve kreeften op een grote bakplaat
Dek het kreeftenvlees volledig af met plakjes koude kruidenboter
Zet 5 tot 8 minuten onder de hete grill, tot de kruidenboter mooi goudbruin gekleurd is
Serveer meteen
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/kreeft-met-kruidenboter/