Een fantastische chili con carne van sukadelappen. Drie uur stoven en dan bonen en chocola toevoegen. Een ware smaaksensatie. Lekker met een salsa van avocado, tomaat en ui en stokbrood om in de saus te dippen.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
Chili con carne
600 gram sukadelappen
2 blikken limabonen (of witte grote bonen)
2 blikken gepelde tomatenblokjes
200 ml runderbouillon
1 rode peper
2 uien
2 rode paprika's
2 knoflooktenen
50 gram pure chocola (tenminste 72 procent cacao)
chilipoeder naar smaak
1.5 tl kaneelpoeder
1 tl oregano
1 el komijn
1 el paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
Zout
Avocadosalsa
1 avocado
2 tomaten
1 rode ui
Sap van een halve limoen
Koriander (optioneel)
Bereidingswijze
Chili con carne
Snijd het vlees in dobbelstenen
Snijd de uien in stukjes
Hak de rode peper fijn en verwijder evt de zaadjes
Hak de knoflook fijn
Giet een scheut olijfolie in een hoge pan
Bak het vlees rondom bruin
Haal het vervolgens uit de pan en leg het op een bord
Fruit dan de uien en knoflook en rode peper op laag vuur
Voeg de chilipoeder (naar smaak), kaneel, komijn, oregano, korianderpoeder en paprikapoeder toe
Mix met de uien en knoflook
Doe het vlees weer in de pan
Schep goed om
Giet de blikken tomatenblokjes in de pan
Voeg de bouillon toe
Laat het nu met deksel op de pan 3 uur stoven op laag vuur
Haal na drie uur mbv een schuimspaan het vlees uit de pan en leg weer op een bord
Zet het vuur hoog en laat de saus iets inkoken tot je een dikke rode saus hebt (ongeveer 10 minuten)
Laat iets afkoelen
Doe het vlees terug in de pan
Voeg de bonen en chocola toe
Laat nog 30 minuten sudderen
Dien op met avocadosalsa en brood
Avocadosalsa
Snijd de ui in kleine stukjes
Snijd de tomaten door de helft en verwijder de zaadlijsten
Snijd ze in kleine stukjes
Snijd de avocado in kleine stukjes
Doe alles in een schaal
Meng het sap van de limoen door de salsa
Bestrooi eventueel met fijngehakte koriander
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/chili-con-carne-van-sukade-en-chocolade/