Recept gravad lax met aardappelsalade en komkommersalade
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
Deze koude gerechten zijn onderdeel van een smörgåsbord. De gravad lax, aardappelsalade en komkommersalade laten zich uitstekend met elkaar combineren in een koud buffet. Zure room, yoghurt en dille zijn de echte Zweedse smaakmakers en ook mag de citroen en mosterd niet ontbreken. Lekker met knapperig stokbrood en eventueel wat gezouten boter.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zweeds
Aantal personen: 4
Ingrediënten
Komkommersalade
2 komkommers
75 ml Turkse yoghurt
1 el honing
1 el mosterd
1 el gehakte dille
Aardappelsalade
8 el Turkse yoghurt
8 el zure room
2 sjalotjes, gesnipperd
500 gram krieltjes
1 el gehakte dille
Peper
Zout
Kneep citroensap
Gravad lax
Circa 400 gram verse zalm (zonder vel)
1 tl witte peper
1 bakje verse dille (15 gram)
1 el zeezout
1.5 el suiker
1 el mosterd
1 el witte wijnazijn
3 el zonnebloemolie
Bereidingswijze
Gravad lax
Snijd de dille heel fijn en meng met 1 eetlepel suiker en het zout tot marinade
Snijd de zalmhaas (waarschijnlijk heb je twee stuks als je het voor vier personen maakt) horizontaal met een scherp mes doormidden
Klap de beide zijden open
Smeer de beide helften in met het dille mengsel
Leg de helften met de marinade weer op elkaar in een schaal en dek goed af met plastic folie
Leg een zwaar voorwerp (in mijn geval een steen omwikkeld met aluminiumfolie) op de zalm en zet 24 uur in de koelkast
Draai na 12 uur de zalm om en giet de vrijgekomen sappen over de zalm
Dek opnieuw af en zet het zware voorwerp weer op de zalm en zet terug in de koelkast
Maak een dressing van 3 eetlepels zonnebloemolie, 0.5 eetlepel suiker, 1 eetlepel witte wijnazijn en 1 eetlepel mosterd
Snijd na 24 uur de zalm in mooie dunnen plakken
Sprenkel de dressing er over heen
Garneer eventueel met wat takjes dille
Aardappelsalade
Boen de krieltjes schoon en kook ze in gezouten water in 10 minuten gaar
Giet af en laat afkoelen
Snijd ze dan doormidden en leg in een kom
Meng de yoghurt met de zure room en de gesnipperde sjalotjes
Voeg zout en peper naar smaak toe en knijp er een lekkere scheut citroensap boven uit
Meng dit door de krieltjes en zorg dat alle krieltjes bedekt zijn
Strooi er wat fijngehakte dille over
Komkommersalade
Schil de komkommers en snijd ze doormidden
Verwijder met behulp van een theelepel de zaadlijsten
Snijd de komkommers nu in kleine stukjes
Doe ze in een kom
Meng de yoghurt met de honing en mosterd en dille
Voeg dit mengsel toe aan de gesneden komkommer
Meng goed zodat alle stukjes bedekt zijn
Zet alle gerechten samen op tafel en serveer er knapperig stokbrood bij en eventueel wat gezouten boter
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-gravad-lax-aardappelsalade-en-komkommersalade/