Recept gravad lax met aardappelsalade en komkommersalade
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Deze koude gerechten zijn onderdeel van een smörgåsbord. De gravad lax, aardappelsalade en komkommersalade laten zich uitstekend met elkaar combineren in een koud buffet. Zure room, yoghurt en dille zijn de echte Zweedse smaakmakers en ook mag de citroen en mosterd niet ontbreken. Lekker met knapperig stokbrood en eventueel wat gezouten boter.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zweeds
Aantal personen: 4
Ingrediënten
Komkommersalade
  • 2 komkommers
  • 75 ml Turkse yoghurt
  • 1 el honing
  • 1 el mosterd
  • 1 el gehakte dille
Aardappelsalade
  • 8 el Turkse yoghurt
  • 8 el zure room
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 500 gram krieltjes
  • 1 el gehakte dille
  • Peper
  • Zout
  • Kneep citroensap
Gravad lax
  • Circa 400 gram verse zalm (zonder vel)
  • 1 tl witte peper
  • 1 bakje verse dille (15 gram)
  • 1 el zeezout
  • 1.5 el suiker
  • 1 el mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • 3 el zonnebloemolie
Bereidingswijze
Gravad lax
  1. Snijd de dille heel fijn en meng met 1 eetlepel suiker en het zout tot marinade
  2. Snijd de zalmhaas (waarschijnlijk heb je twee stuks als je het voor vier personen maakt) horizontaal met een scherp mes doormidden
  3. Klap de beide zijden open
  4. Smeer de beide helften in met het dille mengsel
  5. Leg de helften met de marinade weer op elkaar in een schaal en dek goed af met plastic folie
  6. Leg een zwaar voorwerp (in mijn geval een steen omwikkeld met aluminiumfolie) op de zalm en zet 24 uur in de koelkast
  7. Draai na 12 uur de zalm om en giet de vrijgekomen sappen over de zalm
  8. Dek opnieuw af en zet het zware voorwerp weer op de zalm en zet terug in de koelkast
  9. Maak een dressing van 3 eetlepels zonnebloemolie, 0.5 eetlepel suiker, 1 eetlepel witte wijnazijn en 1 eetlepel mosterd
  10. Snijd na 24 uur de zalm in mooie dunnen plakken
  11. Sprenkel de dressing er over heen
  12. Garneer eventueel met wat takjes dille
Aardappelsalade
  1. Boen de krieltjes schoon en kook ze in gezouten water in 10 minuten gaar
  2. Giet af en laat afkoelen
  3. Snijd ze dan doormidden en leg in een kom
  4. Meng de yoghurt met de zure room en de gesnipperde sjalotjes
  5. Voeg zout en peper naar smaak toe en knijp er een lekkere scheut citroensap boven uit
  6. Meng dit door de krieltjes en zorg dat alle krieltjes bedekt zijn
  7. Strooi er wat fijngehakte dille over
Komkommersalade
  1. Schil de komkommers en snijd ze doormidden
  2. Verwijder met behulp van een theelepel de zaadlijsten
  3. Snijd de komkommers nu in kleine stukjes
  4. Doe ze in een kom
  5. Meng de yoghurt met de honing en mosterd en dille
  6. Voeg dit mengsel toe aan de gesneden komkommer
  7. Meng goed zodat alle stukjes bedekt zijn
  8. Zet alle gerechten samen op tafel en serveer er knapperig stokbrood bij en eventueel wat gezouten boter
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-gravad-lax-aardappelsalade-en-komkommersalade/