Recept Tempeh met sperziebonen
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Dit Indonesische gerecht is lekker pittig, maar ook mild door de geroosterde tempeh. De gerechten zijn beide ook zeer geschikt als onderdeel van een rijsttafel. Eet er witte rijst bij en kroepoek voor de niet vegetariërs.
Auteur:
Aantal personen: 2
Ingrediënten
Tempeh
  • 250 gram tempeh
  • 2.5 el ketjap manis
  • 1.5 el sojasaus
  • 2 el pindakaas
  • 1.5 el ketchup
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ eetlepel azijn
Sajoerbonen
  • 250 gr sperziebonen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • 2 cm gember
  • 1 tl sambal
  • ½ tl trassi (garnalenpasta
  • 1 tl laos
  • 1 el rietsuiker
  • 250 ml water
  • ½ bouillonblokje
  • 4 el kokosmelk
  • Sap van ½ limoen
  • Zonnebloemolie
Bereidingswijze
Sajoerbonen
  1. Dop de boontjes
  2. Schil de ui en snipper deze
  3. Hak de knoflook fijn
  4. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij de peper fijn
  5. Schil de gember en snij in kleine stukjes
  6. Verwarm wat olie in de pan en fruit hier de ui in.
  7. Voeg de peper, gember en knoflook toe en bak kort mee
  8. Voeg de sambal, trassi en de laos toe en roer door
  9. Doe nu de sperziebonen in de pan en bak even kort mee
  10. Schenk 250 ml water in de pan en verbrokkel het bouillonblokje, voeg dit samen met de rietsuiker toe
  11. Breng aan de kook en draai het vuur dan laag en laat de boontjes in zo’n 15 minuten gaar worden
  12. Roer als laatste nog de kokosmelk en het sap van ½ limoen door de saus
  13. Haal de boontjes uit de pan en leg in een schaal
  14. Zet het vuur hoog en laat het vocht verdampen (duurt ongeveer 5 a 10 minuten)
  15. Doe de bonen terug in de pan en schep goed door
Geroosterde tempeh
  1. Snij de tempeh in dunne plakken
  2. Leg ze in een kom
  3. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kommetje
  4. Giet de marinade bij de tempeh in de kom
  5. Zorg dat alle plakken goed bedekt zijn
  6. Zet 1 uur of langer in de koelkast om te marineren
  7. Verwarm de oven op 230 graden
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  9. Leg de plakken tempeh op het bakpapier
  10. Zet 8 minuten in de oven
  11. Serveer met de bonen, witte rijst en eventueel kroepoek
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-tempeh-met-sperziebonen/