Dit Indonesische gerecht is lekker pittig, maar ook mild door de geroosterde tempeh. De gerechten zijn beide ook zeer geschikt als onderdeel van een rijsttafel. Eet er witte rijst bij en kroepoek voor de niet vegetariërs.
Auteur: Yvette Jaarsma
Aantal personen: 2
Ingrediënten
Tempeh
250 gram tempeh
2.5 el ketjap manis
1.5 el sojasaus
2 el pindakaas
1.5 el ketchup
1 tl korianderpoeder
½ eetlepel azijn
Sajoerbonen
250 gr sperziebonen
1 rode ui
2 teentjes knoflook
½ rode peper
2 cm gember
1 tl sambal
½ tl trassi (garnalenpasta
1 tl laos
1 el rietsuiker
250 ml water
½ bouillonblokje
4 el kokosmelk
Sap van ½ limoen
Zonnebloemolie
Bereidingswijze
Sajoerbonen
Dop de boontjes
Schil de ui en snipper deze
Hak de knoflook fijn
Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij de peper fijn
Schil de gember en snij in kleine stukjes
Verwarm wat olie in de pan en fruit hier de ui in.
Voeg de peper, gember en knoflook toe en bak kort mee
Voeg de sambal, trassi en de laos toe en roer door
Doe nu de sperziebonen in de pan en bak even kort mee
Schenk 250 ml water in de pan en verbrokkel het bouillonblokje, voeg dit samen met de rietsuiker toe
Breng aan de kook en draai het vuur dan laag en laat de boontjes in zo’n 15 minuten gaar worden
Roer als laatste nog de kokosmelk en het sap van ½ limoen door de saus
Haal de boontjes uit de pan en leg in een schaal
Zet het vuur hoog en laat het vocht verdampen (duurt ongeveer 5 a 10 minuten)
Doe de bonen terug in de pan en schep goed door
Geroosterde tempeh
Snij de tempeh in dunne plakken
Leg ze in een kom
Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kommetje
Giet de marinade bij de tempeh in de kom
Zorg dat alle plakken goed bedekt zijn
Zet 1 uur of langer in de koelkast om te marineren
Verwarm de oven op 230 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Leg de plakken tempeh op het bakpapier
Zet 8 minuten in de oven
Serveer met de bonen, witte rijst en eventueel kroepoek
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-tempeh-met-sperziebonen/