Recept Gevuld speculaas met amandelspijs
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Gevuld speculaas is een echte sinterklaas verwennerij. Je kunt zelf spijs maken, maar ook kopen op de bakafdeling van de supermarkt. Heerlijk bij een kop koffie of thee.
Auteur:
Gang: Nagerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 12
Ingrediƫnten
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 140 gram roomboter
  • eventueel 1 eetlepel melk
  • 1 pakje amandelspijs (bakafdeling supermarkt)
  • 1 ei, losgeklopt
  • Handvol blanke amandelen
Bereidingswijze
  1. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden
  2. Snijd de roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem
  3. Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg
  4. Voeg als het deeg iets te droog is 1-2 eetlepels melk toe
  5. Vorm het deeg tot een bal en verpak hem strak in huishoudfolie
  6. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast
  7. Meng het amandelspijs met de helft van het losgeklopte ei en 2 eetlepels water
  8. Verwarm de oven voor op 175 graden
  9. Bestuif je werkvlak dun met bloem
  10. Verdeel het speculaasdeeg in 2 stukken
  11. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige of ronde lappen (ligt eraan welke vorm je gebruikt)
  12. Leg een deeglap in de vorm
  13. Bedek de deeglap met het amandelspijs
  14. Leg de andere deegplak voorzichtig op de vulling
  15. Verdeel de losse amandelen over het deeg (druk het er een beetje in), bestrijk het speculaas (en ook de amandelen) met de andere helft van het losgeklopte ei en bak het 30 minuten in de oven
  16. Laat dan afkoelen en snij in twaalf punten
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/nagerechten/recept-gevuld-speculaas-met-amandelspijs/