Turksepizza met gehakt
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Niet na het stappen maar gewoon als avondmaal een zelfgemaakte turksepizza met gehakt.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Turks
Aantal personen: 5
Ingrediënten
  • 250 gr bloem
  • ½ zakje (3,5 gr) gedroogde gist
  • ½ el Turkse yoghurt
  • 1 el zonnebloemolie
  • Snuf zout
  • 133 gr lauwwarm water (nauwkeurig ik weet het)
  • 175 gr rundergehakt
  • 1 ui
  • ½ rode paprika
  • 1 groene peper
  • 2 tomaten
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ el paprikapuree (bij Islamitische winkel)
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 tl zout
  • ½ tl peper
  • 1 el chilipoeder
  • Zak rucola
  • Sap van ½ citroen
Bereidingswijze
  1. Meng de bloem met de gist en voeg het lauwwarme water, yoghurt en zonnebloemolie door.
  2. Kneed goed door en voeg dan het zout toe.
  3. Is de pizza na 5 minuten nog erg plakkerig voeg dan wat bloem toe, blijft het korrelig voeg dan nog wat water toe.
  4. Speel zelf met de juiste verhouding qua structuur.
  5. Vet een kom licht in met wat zonnebloemolie en leg de bol deeg hierin.
  6. Draai het deeg om en rond zodat al het deeg licht ingevet is, dek de kom af met een deksel en laat het deeg (op kamertemperatuur) anderhalf uur rijzen.
  7. Snijd de ui, paprika, peper en tomaten heel fijn of gebruik een keukenmachine.
  8. Meng de groenten met het gehakt en voeg ook de tomaten- en peperpuree, de zonnebloemolie en zout, peper en chilipeper toe.
  9. Goed doorroeren met een lepel zodat het een ‚smeerbaar’ mengsel wordt.
  10. Laat het gehakt/groentenmengsel buiten de koelkast, dan is het beter smeerbaar dan wanneer het gehakt heel koud is.
  11. Zet een pan met deksel op het fornuis en pak twee schone theedoeken.
  12. Strooi ruim bloem op het aanrecht en rol het eerst bolletje deeg uit tot een ronde plak deeg die in je pan past.
  13. Het deeg moet redelijk dun worden uitgerold
  14. Pas op dat je het niet te dun uitrolt, dan gaat het scheuren
  15. Smeer er daarna met een lepel wat van het gehaktmengsel (ongeveer anderhalve eetlepel) op.
  16. Smeer dit dun uit
  17. Vouw het dubbel en leg in de koekenpan, waar je de pizza weer openklapt
  18. Bak de pizza op middelhoog vuur met deksel op de pan in circa vier minuten bruin (Zorg wel dat de onderzijde niet verbrand)
  19. Als de pizza gaar is (en het gehakt bruin) neem uit de pan en leg op de schone theedoek
  20. Leg de tweede schone theedoek daar boven op.
  21. Herhaal dit proces tot alle pizza gebakken zijn
  22. Serveer een groene salade aangemaakt met citroensap, scheut olijfolie en een snuf zout
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/turkse-pizza-met-gehakt/