Recept Rendang met Indische sperziebonen
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Een heerlijk comfort gerecht waarvan je huis ontzettend lekker gaat ruiken. Lekker met rijst.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indisch
Aantal personen: 2
Ingrediënten
Rendang
  • 500 gram runderriblappen
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 pakje boemboe rendang (of zelf maken)
  • Rijst
Rendang boemboe zelf maken
  • 4 tl korianderzaad (ketoembar)
  • 4 tl komijnzaad (djintan)
  • 12 kemirienootjes
  • 2 eetlepels geelwortel (koenjit)
  • Groot stuk galangal (laos), geschild
  • Groot stuk gember (djahé), geschild
  • 10 a 12 tenen knoflook, gepeld
  • 2 el garnalenpasta (trassi)
  • 7 sjalotjes
  • 10 gedroogde lomboks (pepers)
Indische sperziebonen
  • 400 gram sperziebonen
  • 200 gram taugé
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tl sambal oelek
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl laos
Bereidingswijze
Rendang
  1. Haal het vlees uit de koelkast en leg in een ovenschaal.
  2. Giet drie eetlepels zonnebloemolie in de schaal
  3. Smeer het vlees in met 100 gram rendang boemboe en de zonnebloemolie tot het vlees rondom bedekt is
  4. Laat een half uur buiten de koelkast marineren met aluminiumfolie over de schaal
  5. Verwarm de oven op 110 graden
  6. Giet 100 ml runderbouillon over het vlees
  7. Dek opnieuw af met aluminiumfolie
  8. Zet de schaal dan in de oven
  9. Laat acht uur stoven
  10. Haal het vlees uit de oven en laat iets afkoelen
  11. Trek dan met twee vorken het vlees uit elkaar en wentel door de sappen in de schaal
  12. Dien op met rijst en de groenten
Rendang zelf maken
  1. Week de gedroogde pepertjes in heet water.
  2. Snijd de galangal, gember, geelwortel, knoflookteentjes en sjalotjes in kleine stukjes.
  3. Begin met de knoflook en een flinke snuf zeezout in de vijzel.
  4. Voeg nu de ingrediënten één voor één toe; zorg er eerst voor dat je een fijne pasta hebt, voordat je het volgende ingrediënt toevoegt.
  5. Voeg ook de kemirienoten en trassie toe aan de boemboe.
  6. Snijd de lomboks in stukjes en voeg deze ook toe.
  7. Vijzel weer goed tot je een fijne pasta hebt. (Je kunt ook alles in een blender gooien met een scheutje zonnebloemolie).
Indische sperziebonen
  1. Kook de sperziebonen in circa zes minuten bijna gaar en giet af
  2. Laat goed uitlekken
  3. Fruit de knoflook en ui in de olie in een wok even aan
  4. Roer de ketjap, sambal en laos door elkaar in een kommetje
  5. Voeg de bonen aan de wok toe en roerbak 3 a 4 minuten
  6. Voeg dan de taugé en het ketjap/sambal/laos mengsel toe en hussel alles goed door elkaar
  7. Verwarm nog 1 a 2 minuten en serveer bij de rendang
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-rendang-indische-sperziebonen/