Recept Rendang met Indische sperziebonen
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indisch
Aantal personen: 2
- 500 gram runderriblappen
- 100 ml runderbouillon
- 1 pakje boemboe rendang (of zelf maken)
- Rijst
- 4 tl korianderzaad (ketoembar)
- 4 tl komijnzaad (djintan)
- 12 kemirienootjes
- 2 eetlepels geelwortel (koenjit)
- Groot stuk galangal (laos), geschild
- Groot stuk gember (djahé), geschild
- 10 a 12 tenen knoflook, gepeld
- 2 el garnalenpasta (trassi)
- 7 sjalotjes
- 10 gedroogde lomboks (pepers)
- 400 gram sperziebonen
- 200 gram taugé
- 1 eetlepel olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tl sambal oelek
- 2 el ketjap manis
- 1 tl bruine suiker
- 1 tl laos
- Haal het vlees uit de koelkast en leg in een ovenschaal.
- Giet drie eetlepels zonnebloemolie in de schaal
- Smeer het vlees in met 100 gram rendang boemboe en de zonnebloemolie tot het vlees rondom bedekt is
- Laat een half uur buiten de koelkast marineren met aluminiumfolie over de schaal
- Verwarm de oven op 110 graden
- Giet 100 ml runderbouillon over het vlees
- Dek opnieuw af met aluminiumfolie
- Zet de schaal dan in de oven
- Laat acht uur stoven
- Haal het vlees uit de oven en laat iets afkoelen
- Trek dan met twee vorken het vlees uit elkaar en wentel door de sappen in de schaal
- Dien op met rijst en de groenten
- Week de gedroogde pepertjes in heet water.
- Snijd de galangal, gember, geelwortel, knoflookteentjes en sjalotjes in kleine stukjes.
- Begin met de knoflook en een flinke snuf zeezout in de vijzel.
- Voeg nu de ingrediënten één voor één toe; zorg er eerst voor dat je een fijne pasta hebt, voordat je het volgende ingrediënt toevoegt.
- Voeg ook de kemirienoten en trassie toe aan de boemboe.
- Snijd de lomboks in stukjes en voeg deze ook toe.
- Vijzel weer goed tot je een fijne pasta hebt. (Je kunt ook alles in een blender gooien met een scheutje zonnebloemolie).
- Kook de sperziebonen in circa zes minuten bijna gaar en giet af
- Laat goed uitlekken
- Fruit de knoflook en ui in de olie in een wok even aan
- Roer de ketjap, sambal en laos door elkaar in een kommetje
- Voeg de bonen aan de wok toe en roerbak 3 a 4 minuten
- Voeg dan de taugé en het ketjap/sambal/laos mengsel toe en hussel alles goed door elkaar
- Verwarm nog 1 a 2 minuten en serveer bij de rendang
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-rendang-indische-sperziebonen/
3.5.3226