Recept Hertenbiefstuk met chocoladebalsamicosaus
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Dit is een echt kerstgerecht met diepe aardse smaken. De aardappelpuree is fluweel, de saus vol van smaak en de pompoen geeft een mooie kleur op het bord.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
Hertenbiefstuk
  • 4 hertenbiefstukken
  • 25 gram boter
Chocoladebalsamicosaus
  • 500 ml wildfond
  • 100 ml balsamico azijn
  • 1 el appelstroop
  • 50 gram pure chocolade
Geroosterde pompoen
  • 1 pompoen
  • 2 el olijfolie
Aardappelpuree
  • 800 gram stamppotaardappelen
  • 150 ml volle melk
  • 30 g boter
  • Peper
  • Zout
Bereidingswijze
Hertenbiefstuk
  1. Verhit de boter in een ruime koekenpan
  2. Braad de biefstuk in vier minuten bruin
  3. Keer halverwege
  4. Laat de biefstukken onder aluminiumfolie 5 minuten rusten
Chocoladebalsamicosaus
  1. Doe de balsamico azijn met de appelstroop in een steelpan en breng aan de kook
  2. Laat een klein beetje inkoken
  3. Voeg dan de chocolade toe en roer tot de chocolade is gesmolten
  4. Voeg dan de wildfond toe en roer wederom door elkaar
  5. Laat op hoog vuur tot de helft inkoken
  6. Giet de saus in een sauskom
Geroosterde pompoen
  1. Verwarm de oven op 190 graden
  2. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en draden
  3. Snij de pompoen in grote stukken en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat
  4. Besprenkel de stukken pompoen met de olijfolie
  5. Zet 30 minuten in de oven
Aardappelpuree
  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken
  2. Kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar en giet de aardappels af
  3. Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 minuten droogkoken
  4. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken
  5. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper
  6. Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is Breng op smaak met peper en zout
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-hertenbiefstuk-chocoladebalsamicosaus/