Dit is een echt kerstgerecht met diepe aardse smaken. De aardappelpuree is fluweel, de saus vol van smaak en de pompoen geeft een mooie kleur op het bord.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
Hertenbiefstuk
4 hertenbiefstukken
25 gram boter
Chocoladebalsamicosaus
500 ml wildfond
100 ml balsamico azijn
1 el appelstroop
50 gram pure chocolade
Geroosterde pompoen
1 pompoen
2 el olijfolie
Aardappelpuree
800 gram stamppotaardappelen
150 ml volle melk
30 g boter
Peper
Zout
Bereidingswijze
Hertenbiefstuk
Verhit de boter in een ruime koekenpan
Braad de biefstuk in vier minuten bruin
Keer halverwege
Laat de biefstukken onder aluminiumfolie 5 minuten rusten
Chocoladebalsamicosaus
Doe de balsamico azijn met de appelstroop in een steelpan en breng aan de kook
Laat een klein beetje inkoken
Voeg dan de chocolade toe en roer tot de chocolade is gesmolten
Voeg dan de wildfond toe en roer wederom door elkaar
Laat op hoog vuur tot de helft inkoken
Giet de saus in een sauskom
Geroosterde pompoen
Verwarm de oven op 190 graden
Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en draden
Snij de pompoen in grote stukken en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat
Besprenkel de stukken pompoen met de olijfolie
Zet 30 minuten in de oven
Aardappelpuree
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken
Kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar en giet de aardappels af
Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 minuten droogkoken
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken
Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper
Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is Breng op smaak met peper en zout
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-hertenbiefstuk-chocoladebalsamicosaus/