Recept Baklava
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Een zoet Turks dessert dat heerlijk smaakt bij verse muntthee of een kop sterke koffie.
Auteur:
Gang: Nagerecht
Keuken: Turks
Aantal personen: 10
Ingrediënten
  • 12 vellen filodeeg, ontdooid
  • 225 gram dadels zonder pit, fijngehakt
  • 10 gram walnoten, fijngehakt
  • Sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 80 gram boter, gesmolten
  • Sap van ½ citroen
  • 175 ml vloeibare honing
  • 1 el sesamzaad
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Kook het sinaasappelsap met de dadels op laag vuur 5 minuten totdat de dadels het vocht opgenomen hebben
  3. Roer er dan het kaneelpoeder, sinaasappelschil en walnoten door
  4. Vet een ovenschaal in met boter
  5. Leg daarop een vel filodeeg
  6. Bestrijk dit vel met boter
  7. Ga zo door tot je 8 vellen gebruikt hebt en dus 8 lagen hebt
  8. Smeer dan de helft van het dadelmengsel over het deeg
  9. Dek af met 2 vellen beboterd deeg
  10. Verdeel daar de andere helft van de vulling over en dek weer af met 2 vellen beboterd deeg
  11. Duw de randen naar binnen en strooi er de sesamzaadjes overheen
  12. Bak de bakkava in 30 minuten goudbruin
  13. Verlaag dan de ovenstand tot 150 graden
  14. Bak de baklava nogmaals 30 tot 40 minuten
  15. Breng 2 dl water met het citroensap en de honing aan de kook en laat tot de helft inkoken
  16. Laat in 20 minuten afkoelen en schenk het dan over de baklava
  17. Laat de baklava 1 uur afkoelen voordat je ‘m aansnijdt
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/nagerechten/recept-baklava/