Recept Baklava
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Nagerecht
Keuken: Turks
Aantal personen: 10
- 12 vellen filodeeg, ontdooid
- 225 gram dadels zonder pit, fijngehakt
- 10 gram walnoten, fijngehakt
- Sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
- ½ tl kaneelpoeder
- 80 gram boter, gesmolten
- Sap van ½ citroen
- 175 ml vloeibare honing
- 1 el sesamzaad
- Verwarm de oven op 180 graden
- Kook het sinaasappelsap met de dadels op laag vuur 5 minuten totdat de dadels het vocht opgenomen hebben
- Roer er dan het kaneelpoeder, sinaasappelschil en walnoten door
- Vet een ovenschaal in met boter
- Leg daarop een vel filodeeg
- Bestrijk dit vel met boter
- Ga zo door tot je 8 vellen gebruikt hebt en dus 8 lagen hebt
- Smeer dan de helft van het dadelmengsel over het deeg
- Dek af met 2 vellen beboterd deeg
- Verdeel daar de andere helft van de vulling over en dek weer af met 2 vellen beboterd deeg
- Duw de randen naar binnen en strooi er de sesamzaadjes overheen
- Bak de bakkava in 30 minuten goudbruin
- Verlaag dan de ovenstand tot 150 graden
- Bak de baklava nogmaals 30 tot 40 minuten
- Breng 2 dl water met het citroensap en de honing aan de kook en laat tot de helft inkoken
- Laat in 20 minuten afkoelen en schenk het dan over de baklava
- Laat de baklava 1 uur afkoelen voordat je ‘m aansnijdt
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/nagerechten/recept-baklava/
3.5.3226