Recept Witlof met rookvlees uit de oven
 
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
 
Een klassieker met een twist deze witlof schotel met rookvlees. Je kunt natuurlijk ook traditioneel voor ham gaan in plaats van rookvlees. Lekker met aardappelpuree en een groene salade.
Auteur:
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 2
Ingrediƫnten
  • 4 stronken witlof
  • 8 plakken rookvlees (of ham)
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 100 gram geraspte kaas
  • Peper
  • Zout
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Kook de witlof in 10 minuten gaar
  3. Haal uit de pan en laat uitlekken op een schone theedoek
  4. Knijp er dan met je handen zoveel mogelijk vocht uit
  5. Snij de onderkant van de witlof er af
  6. Halveer de witlof en wikkel om elke helft een plak rookvlees (of ham)
  7. Leg de witlof in een ovenschaal
  8. Smelt de boter in een steelpan
  9. Voeg dan de bloem toe en klop op laag vuur met een garde deze twee ingrediƫnten door elkaar
  10. Blijf circa 3 minuten kloppen (nu is de bloem aan het garen)
  11. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft kloppen tot je een egale saus hebt
  12. Breng aan de kook en zet het vuur dan wederom laag
  13. Voeg dan 75 gram kaas toe en blijf kloppen tot alle kaas gesmolten is
  14. Breng op smaak met zout en peper
  15. Giet de saus over de witlof
  16. Strooi de overige 25 gram kaas over de ovenschotel
  17. Zet 25 minuten in de oven
  18. Zet de oven dan op grillstand
  19. Zet de witlof nog een paar minuten onder de gril tot de kaas een mooi bruin korstje heeft
  20. Serveer met aardappelpuree en een frisse groene salade
Recipe by Foodblog CurlsCulinair at https://www.curls-culinair.nl/hoofdgerechten/recept-witlof-met-rookvlees-uit-de-oven/